Sa novom modularnom platformom se bilo koji autobus može pretvoriti u električni

Kleanbus je predstavio novu, tehnološki naprednu platformu sa električnim pogonom, predviđenu za retrofit, na koju se može postaviti gotovo bilo koja autobuska karoserija.

Naime, novi električni autobusi su skupi, a dekarbonizacija saobraćaja je postala jedan od najvećih izazova našeg vremena. Uz to, od narudžbe do isporuke je vrlo često period duži od 6 mjeseci.

Zamjena pogona – uklanjanje dizelskog motora iz postojećeg autobusa, te zamjena električnim pogonskim sklopom je najbrža i najisplativija metoda za prelazak flote autobusa na nultu emisiju.

Kleanbusovo napredno rješenje može ubrzati tu transformaciju, zahvaljujući jedinstvenim tehnološkim rješenjima.

Iz svog najsavremenijeg pogona, smještenog u istočnoj Engleskoj, Kleanbusov program repower se sastoji od potpune procjene vozila (autobusa), uklanjanja njegovog dizelskog motora i svih povezanih komponenti, skeniranja i izrade prototipa, konstruisanja platforme po mjeri, ugradnje novog električnog pogona, testiranja i finalne certifikacije.

Za taj kompletan process, potrebno je oko 2 sedmice, nakon čega se autobus vraća u normalni saobraćaj.

Kleanbus može iskoristiti brojne prednosti, koristeći širok izbor baterija i elektromotora, stvarajući namjenski izrađene električne pogonske sklopove, koji su “skrojeni” prema potrebama korisnika (voznih parkova). Također, Kleanbus koristi elekrtomotore bez trajnih magneta, čime se izbjegava korištenje skupih materijala (rijetke zemlje).

Cijena ovakve prerade autobusa, iznosi oko 25% cijene novog električnog autobusa, a operativni troškovi postaju otprilike dvostruko niži u odnosu na autobuse sa dizelskim motorima, što zavisi od infrastukture.