Kompanija LEVC (London Electric Vehicle Company) otvorila je novu modernu tvornicu u mjestu Ansty (Coventry, Velika Britanija), u kojoj će uz Londonski Taxi (TX e-City), proizvoditi i električne vanove, koji će biti predstavljeni na sajmu komercijalnih vozila u aprilu ove godine.

Novi vanovi će koristiti laganu aluminijsku platformu, kao i novu konstrukciju karoserije, što će omogućiti da masa bude za oko 30% manja u odnosu na konvencionalne vanove, a istovremeno će biti otporna na koroziju i moći će apsorbovati dvostruko veću energiju prilikom sudara.

Također, novi električni van će se moći pohvaliti izuzetnim manevarskim sposobnostima, jer će se moći okrenuti ma krugu prečnika 10,1 m.

„Faza stvaranja prototipa je važan korak u razvoju novog električnog kombija, čija bi proizvodnja trebala započeti u četvrtom kvartalu ove godine. Ovaj novi kombi bi trebao zadovoljiti rastuću potražnju za vozilima sa nultom emisijom polutanata u segmentu od 1 tone, u kojem trenutno dominiraju modeli sa dizelskim motorima. To će biti inteligentno rješenje za sve operatore u urbanim sredinam, gdje su zagađenje i buka zabranjeni“ rekao je Joerg Hofmann, generalni direktor LEVC.

Korištenjem provjerene tehnologija koja se već korisiti u modelu TX e-City, omogućen je osnovni doseg od 130 KM, koji će se korištenjem fleksibilnih baterijskih blokova moći povećati i do 600 km.