– početak serijske proizvodnje –

Mercedes-Benz Trucks, je premijerno predstavio eActros, svoj prvi električni kamion, čija serijska proizvodnja će započeti na jesen, u tvornici Wörth am Rhein.

Naime, cestovni transport je dio problema kada su u pitanju klimatske, promjene, a istovremeno može biti i dio rješenja, jer električni kamioni ne zagađuju okolinu i ne stvaraju buku.

Mercedes-Benz Trucks je u saradnji sa svojim korisnicima sproveo opsežnu fazu testiranja prototipa u realnim eksploatacionim uslovima. Takozvana inovacijeka flota sastavljena od prototipa, služila je da se ispitaju mogućnosti, sa ciljem da proizvodni modeli po svojim mogućnostima nadmaše prototipe.

Za pogon eActrosa koriste se dva elektromotora sa dvostepenim mjenjačem ugrađena u stražnju pogonsku osovinu. Takva konfiguracija osigurava tih rad, udobnost i dinamičnu vožnju.

Još jedna prednost ovakvog kamiona je mogućnost dostave u gradskim centrima, gdje je pristup kamionima sa dizelskim motorima zabranjen, a mogućje i rad noću, jer električni kamioni ne stvaraju uznemirujuću buku.

Za razliku od prototipa, serijski modeli eActrosa, koriste 3 ili 4 baterijska paketa, kapaciteta po 105 kWh svaki, pa na primjer, blok sastavljen od 4 baterijska paketa ima ukupni kapacitet od 420 kWh i realni doseg od 400 km.

Baterije se mogu puniti snagom od 160 kW, pa se na primjer, baterijski blok sastavljen od 3 baterijska paketa (315 kWh) može dopuniti od 20 do 80% raspoloživog kapaciteta za otprilike 1 sat.

Mercedes-Benz Trucks je u eActros ugradio u sveobuhvatan sistem koji uključuje konsultantske i uslužne pakete za kupce, da bi im pomogao pri prelasku na elektromobilnost, uz optimizaciju ukupnih troškova vlasništva i uspostavljanje infrastrukture za punjenje.

Mercedes-Benz Trucks je u svoje konvencijalne kamione ugradio vrhunske sisteme sigurnosti, a eActros u standardnoj opremi donosi sisteme kao što su MirrorCam, Sideguard Assist S1R ili Active Brake Assist (ABA) sa detekcijom pješaka.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Mercedes-Benz Trucks je vršio intenivne prireme za serijsku proizvodnju eActrosa u tvornici Wörth am Rhein. Izgrađena je nova montažna linija i adaptirani proizvodni procesi.

U prvoj fazi komercijalizacije, serijski eActros će bit dostupan u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, a potom će biti dostupan i na ostalim tržištima.