NaslovnicaDostavna vozilaMercedes Benz Vans predstavio VAN.EA

Mercedes Benz Vans predstavio VAN.EA

Mercedes Benz Vans je predstavio VAN.EA (Van Electric Architecture), novu modularnu platformu za električna laka komercijalna vozila, kampere i shuttlove.

Počevši od 2026. godine, svi novorazvijeni Mercedes-Benzovi srednji i veliki kombiji će se proizvoditi na VAN.EA platformi, pa Mercedes-Benz Vans cilja na udio električnih vozila od 20%, do 2026. i više od 50% do 2030. godine.

Mercedes-Benz Vans VAN.EA – a modular and scalable purpose-built EV architecture

VAN.EA je razvijena “od nule” kao namjenska platforma za električna vozila (BEV).

Nova platforma se sastoji od tri modula: prednjeg srednjeg i stražnjeg.

Prednji modul je standardiziran i jednak za sve izvedbe, a čini ga jedinstven okvir sa elektromotorom, pogonskom osovinom i upravljačkim sistemom.

Centralni modul je konstruisan da nosi baterijski blok, a njegova dužina određuje kapacitet baterije i međuosovinsko rastojanje vozila za koje se koristi.

Mercedes-Benz Vans sets the course for a fully electric future

Stražnji modul je također jednakih dimenzija, a može biti opremljen elektromotorom za modele s pogonom na sva četiri točka, odnosno bez elektromotora za modele s pogonom samo na prednjoj osovini.

Mercedes-Benz Vans će vozila na ovoj platformi proizvoditi u Jaworu u Poljskoj, u tvornicama u Düsseldorfu i Ludwigsfeldeu u Njemačkoj i tvornici Vitoria u Španiji, nakon čega će proizvodnja biti usvojena i u ostalim tvornicama.

- Advertisment -

NOVOSTI