Kako bi gume za profesionalnu upotrebu bile sigurnije i efikasnije, pred odjeljenja za istraživanje i razvoj stavlja se težak zadatak. Uz to, kako bi nove ideje, što prije stigle na tržište, testiranje ima nezamjenljivu ulogu.

Zbog toga je Nokian Heavy Tyres, kako bi povećao kapacitete i mogućnosti testiranja, sagradio novi testni centar za teške gume.

Naime, 2018. godine Nokian Heavy Tyres je najavio da će povećati proizvodnju komercijalnih guma do 50% i više nego udvostručiti broj novih proizvoda, što će realizirati velikim ulaganjem u proizvodnju i razvoj proizvoda – ukupna investicija iznosiće oko 70 miliona eura.

Uprkos izazovima izazvanim pandemijom COVID-19, u novom objektu je već započeo rad, a testiranje guma se odvija na potpuno novom nivou, uz dodatnu automatizaciju i značajno povećanje kapaciteta.

U procesu razvoja proizvoda od gume, ispitivanje je neophodno jer dokazuje, ili opovrgava proračune i daje važne povratne informacije konstruktorima – zbog toga je novi objekt na površini od gotovo 4.000 m2 značajan i predstavlja veliko poboljšanje, ne samo u pogledu količine, nego i kvaliteta.

Mogućnosti testiranja su zbog toga povećane, a razvoj i saradnja u proizvodnji OEM proizvoda poboljšana i ubrzana. Zahvaljujući novom objektu, eliminisana su ranija uska grla u testiranju, a prostora za dodatno investiranje ima još.

Testiranje je moguće i po narudžbi – čitav postupak testiranja, od instalacije, mjerenja i 3D skeniranja, ispitivanja pritiskom, do rezanja presjeka je optimiziran, tako da efikasno pruža kvalitetne podatke za različite potrebe.

U ergonomiji rada, transformacija iz starih prostorija u namjenski izgrađene objekte je ogromna. U stvaranju novog ispitnog centra, posebna pažnja posvećena je sigurnom i ergonomskom rukovanju gumama i točkovima.

„Sve je sada jasnije postavljeno. Ovo rad čini sigurnijim i ugodnijim, i očito je poboljšalo raspoloženje cijelog tima“ tvrdi Matti Kaunisto, menadžer razvoja u Nokian Heavy Tyres.

Postupak u kojem se segmenti guma skeniraju skenerom visoke rezolucije i prenose digitalno dobro se uklapa u današnje zahtjeve distanciranja. Svi podaci se digitalno prenose između timova, bez bliskog fizičkog kontakta.

Pored razvoja novih proizvoda, objekti za ispitivanje guma potrebni su za kontrolu kvaliteta proizvodnje – ali i za korisničke usluge.

„U rijetkim slučajevima može doći do kvara gume, abnormalne buke ili nekog sličnog problema na terenu koji treba temeljito istražiti. U takvim slučajevima, gume se mogu pregledati i analizirati u ispitnom centru. Povratne informacije s terena daju nam važno razumijevanje radnog ciklusa gume“ kaže Mikko Pukkila iz tehničke službe za korisnike Nokian Heavy Tyres.

Ponekad se način rada u Nokian Tyres naziva „duh Hakkapeliitta“, a sažima inovativnost i snalažljivost. Novi objekt to dobro prikazuje – od pametnog inženjeringa do samočišćenja, energetski štedljivih prozora, a komletan centar ispunjava najviše zahtjeve zaštite na radu i održivosti. Gotovo da nema otpada koji se ne reciklira, a toplota koju stvara ispitna oprema se prikuplja i koristi za grijanje objekta.