Vozači neće smjeti provesti regularni sedmični odmor u kabini vozila nego će im poslodavci morati omogućiti da ga provedu u odgovarajućim objektima

Europska unija odlučila je regulisati mnoga pravila vezna uz vozače kamiona i komercijalne prijevoznike. Nova pravila potvrdio je Evropski parlament, a zemlje članice imat će 18 mjeseci da većinu mjera ugrade u svoje Pravilnike.

O čemu se radi?

Vozači neće smjeti provesti regularni sedmični odmor (45 sati i više) u kabini vozila nego će im poslodavci morati omogućiti da ga provedu u odgovarajućim objektima. Vozačima će se morati omogućiti povratak kući nakon tri do četiri sedmice vožnje.

Pametni tahografi morat će bilježiti i prelaske granica. Tahografima će morati biti opremljena i laka komercijalna vozila (iznad 2.5 tona).

Što se tiče kabotaže – obavljanja poslova transporta u drugim državama – prijevoznicima će to i dalje biti omogućeno, ali će u državama u kojima su registrirani morati imati značajne poslovne aktivnosti. Tako se reguliše pravednija konkurencija, odnosno sprečava se širenje kompanija koje su samo registrirane u nekoj državi, a posao obavljaju u drugim državama.