Renault Trucks za modelsku 2020. godinu priprema obnovu asortimana distributivnih kamiona D i D Wide, koji će biti opremljeni novim ergonomskim rješenjima, udobnijom unutrađnjošću, sigurnosnim sistemima i boljom aerodinamikom, uz napomenu da će sve verzije biti 100% povezane.

Renault Trucks je preradio dizajn enterijera svojih D i D Wide modela, pa su revidirane kontrolna tabla sa crno/bijelim instrumentimai novi točak upravljača. Dodani su držač za tablet, opcioni držač za dodatni smartphone i dva USB porta. Također, tu je i novi radio-aparat, kompatibilan sa DAB+.

Za visok nivo komfora, Renault Trucks nudi i Comfort Pack kao opciju, koja uključuje kožom opšiven volan, vozačko sjedište sa bočnom potporom, dodatne pretince i ostakljeni krovni otvor (samo za D Wide).

Renault Trucks D i D Wide su standardno opremljeni adaptivnim tempomatom (ACC), koji održava sigurnu udaljenost od vozila ispred, automatski prilagođava ubrzavanje i kočenje, te pruža glatku vožnju za manji zamor vozača.

Za bolju preglednost dostupna su LED stražnja svjetla, a za visok ivo sigurnosti, Renault Trucks nudi svoj Protect Pack, kao opciju, koji uključuje LED stražnja svjetla, pomoć pri kretanju na uzbrdici, vrata sa prozorčićem i upozorenje na vožnju unatrag, za obavještavanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako bi se dodatno povećala efikasnost i produktivnost vozila, modeli Renault Trucks D, stadnardno su povezani na TGW 4G mrežu, te su tako kompatibilni sa funkcijom Optifleet za upravljanje voznim parkom. Pomoću Optifleeta aktivnostima vozila se upravlja u realnom vremenu, što znači da se glavne stavke rashoda mogu u potpunosti kontrolisati. Menadžeri flote mogu pomoću Optifleet Checka pratiti potrošnju goriva svih svojih vozila i vršiti geolokaciju u svakom trenutku.

Renault Trucks vozila sa dizelskim motorima, opremljena su Euro 6 Step D motorima, koji su ekonomični i ekološki prihvatljivi. Za maksimalnu produktivnost, Renault Trucks nudi Fuel Eco Pack kao opciju, što uključuje podesivi krovni deflektor, inhibirani režim napajanja, automatsko zaustavljanje motora (nakon tri minute), funkciju Optiroll “free wheel” (na D Wide), optimizirani Fuel Eco softver mjenjača (na D Wide) i klimatizacijski kompresor zraka (na DTI 11 motorima).

Renault Trucks D i D Wide E motori kompatibilni su sa XTL sintetičkim gorivom i biodizelom, također, dsotupni su i modeli na prirodni gas (D Wide CNG) i električno pokretani D i D Wide Z.E.

– Renault Trucks T i T High nude više komfora za vozača i smanjenu potrošnju goriva.

Unutrašnjost kabine Renault Trucks T donosi vrhunsku završnu obradu, uključujući sjedišta presvučena posebnim tekstilom, dva naslona za ruke vozača i kožni volan. Za savršen komfor u vožnji, (standard) stub volana ima mogućnost podešavanja u tri pravca. Armaturna ploča je u boji karbona, a tu su i aluminijske ručke i metalni pragovi. Također, povećani su i unutrašnji prostori za odlaganje, koji sada imaju zapreminu od 221 l.

Kao pomoć vozaču dostupna je funkcija Roadpad +, koja omogućuje vozačima slušanje muzike, sigurno manevrissanje zahvaljujući stražnjim i bočnim kamerama, te pomoć u navigaciji.

Izvana, rešetka hladnjaka i retrovizori su dostupni u sjajnoj crnoj ili narandžastoj boji.

Renault Trucks tegljači za pogonkoriste motore DTI 11 i DTI 13 (Euro 6 Step D), koji su ekonomični, sa smanjenjm potrošnje goriva za 3% u odnosu na prethodnu generaciju. Također, Renault Trucks T i T High imaju novu, lakšu stražnju osovinu i lakše kočnice, što dodatno smanjuje potrošnju goriva.

U opciji su i dodatna podešavanja koja omogućuju dodatnu upštedu goriva do 3%, a motori su kompatibilni sa XTL sintetičkim gorivom i biodzielom.

Izvor: Kamioni.ba