Scania uvodi nove kabine CR23 i CS23 za tegljače srija R i S, sa dodatnom dužinom od 270 mm, te tako ponuditi više prostora i udobnosti za vozače u dugolinijskom transportu.

„Uvođenjem kabina CR23 i CS23, Scania podiže komfor vozača na još viši nivo. Spojićemo neke mogućnosti naše Scania CrewCab, u premium kabine serija R i S. Na taj način dajemo veliki prostor, sa još više udobnosti  i otvara mogućnosti za brojna kreativna rješenja“ tvrdi Stefan Dorski, viši potpredsjednik u Scania Trucks.

Scanijina odluka da ponudi produžene kabine, izgrađene u malim serijama, temelji se na trajnoj potražnji za kabinama s dodanim uzdužnim prostorom. Premium serija S ima ravan pod, i već ima brojne pohvale zbog svoje prostranosti. S dodatnom dužinom, CS23 će postati kabina iz snova, za vozače koji mnoge noći provode izvan kuće. Na primjer, mogu imati krevet širine 100 cm, koji se ne mora sklapati.

Dodatak od 27 cm, na početnu dužinu od 200 cm (mjereno od pedala do stražnjeg zida kabine) možda zvuči minorno, ali nije – predstavlja povećanje veće od 13%, to je nešto što definitivno čini razliku i otvara za mnoga nova rješenja.

„Najočitija je prednost je, naravno, za vozače u dugolinijskom transportu, koji su uvijek u potrazi za udobnim premium rješenjima. Hoće li prostor koristiti za veću prostranost uopšte, ili za odabir šireg kreveta – ili oboje – ostaje da se vidi. Ovim rješenjem će biti zadovoljne i auto škole, kao i korisnici obrambenih kamiona, ili kamiona za hitne službe, koji će u ovakvoj kabini moći prevoziti povriježene, ili putnike iz pokvarenih vozila“ dodaje Dorski.

Osim toga, postoje i druge mogućnosti dodavanja modularnih komponenti iz Scanijinog bogatog asortimana.

Prve isporuke kabina CR23 i CS23 kupcima bi trebale biti obavljene u trećem kvartalu ove godine.