Već deset godinu zaredom, Scania sarađuje sa švedskim cross-country skijaškim timom, pružajući podršku sa kamionom za održavanje skija.

Kamion je zasnovan na novoj generaciji Scania sa poboljšanu udobnost operatera i manjim utjecajem na okoliš. U kombinaciji sa obukom vozača vozila, planom održavanja i korištenjem novih naprednih tehnologija, kamion doprinosi više nego ikada uspostavljanju održivog transporta.

„Švedski cross-country skijaši su vrlo uspješni u posljednjih nekoliko godina, a mi u Scaniji smo ponosni što doprinosimo njihovom uspjehu“, kaže Erik Ljungberg, direktor komunikacija u Scaniji.

„U sportu, profitabilnost se mjeri pozicijom na rang listi, pa se nadamo da će novi kamion za priremu skija skijaša cross-country reprezantativaca Švedske, koji će nastaviti sa osvajanjem medalja na velikim takmičenjima“  kaže Ljungberg.

Jedan od glavnih razloga za razvoj prvog kamiona za priremu skija je bio da se drastično poboljšaju radni uslovi ski-waxera i njihovo radno okruženje. Kamion je opremljen ventilacionim sistemom koji izmijeni zrak u kamionu svakih šest minuta.

Novi kamion je Scania R 500 – model najnovije generacije, nastao kao rezultat najvećeg ulaganja ove kompanije u istraživanje i razvoj. Velika pažnja je posvećena smanjenju potrošnje goriva, te doprinosu poboljšanja sigurnosti na cestama i poboljšanju radnog okruženja za vozača. Kamion je do 5% štedljiviji od prethodne generacije i ima jače kočnice. Potpuno nova kabina daje vozačima bolje i sigurnije radno okruženje – to je prvi kamion koji je opremljen sa bočnim zračnim zavjesama.

„Mi u reprezentaciji stalno pokušavamo razmišljati na nove načine i biti inovativan. Putovanje sa Scanijom od početka partnerstva nam je pomoglo, te omogućilo pružiti najbolje uslove našem skijaškom timu za podršku sportistima, često na samoj stazi”, kaže Johan Sares, šef cross-country tima švedskog skijaškog saveza (Swedish Ski Association).