Prema statističkim podacima koje vodi IHS Markit, Volvo Trucks je u 2021. godini bio tržišni lider teških električnih kamiona u Evropi, s tržišnim udjelom od 42%.

Međunarodna industrija cestovnog transporta trenutno prolazi kroz proces transformacije, usmjeren ka ekonomski i ekološki održivijim rješenjima. Zbog toga, potražnja za električnim kamionima počinje rasti, u čemu Evropa prednjači, pa sve veći broj električnih kamiona učestvuje u cestovnom transport.

Statistike IHS Markita pokazuju da je tokom 2021. godine u Evropi (bez Velike Britanije) registrovano ukupno 346 električnih kamiona (≥16 tona), što je povećanje od 193% u odnosu na 2020. godinu. Volvo Trucks ima najveći tržišni udio od 42%. Evropske zemlje s najviše registrirovanih električnih kamiona su Švicarska, Norveška, Švedska i Holandija.

Država Broj registrovanih električnih kamiona u 2021.
Švicarska 77
Norveška 56
Švedska 47
Holandija 42
Njemačka 37
Francuska 25
Danska 21
Španija 11
Italija 9
Mađarska 7
Poljksa 4
Belgija 3
Češka 2
Finska 2
Irska 2
Austrija 1
Ukupno: 346

 

“Odlučni smo pokrenuti transformaciju cestovnog transporta, a naša vodeća pozicija u Evropi to dokazuje. Iako su količine isporučenih kamiona još uvijek male, vidimo brzo rastući interes, kako u Europi, Sjevernoj Americi, tako i u drugim dijelovima svijeta. Tokom 2021. godine primili smo narudžbe, uključujući pisma namjere, za više od 1.100 kamiona, u više od 20 zemalja. Uvjeren sam da postaje konkurentska prednost, što nudimo transportna rješenja bez emisija polutnata. Potražnja raste, ispovremeno se povećava doseg, a infrastruktura za punjenje teških kamiona se sve brže razvija” tvrdi Roger Alm, predsjednik Volvo Trucksa.

Volvo Trucks započeo je serijsku proizvodnju i prodaju električnih kamiona još 2019. godine ,a od ove jeseni će zpočeti serijska proizvodnja teških kamiona Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX, pa će tako imati najkompletniju ponudu električnih kamiona.