Volkswagen Commercial Vehicles i tunerska kuća Abt Sportsline iz Kemptena su partneri na polju elektrifikacije, te nude e-Line program.

Ova saradnja traje 5 godina, jer je Abt pripremao bolide za FIA Formula E šampionat, a prvi komercijlani projekta, bio je eCab  iz 2016. godine.

Program e-Line sada nudi novi e-Caddy sa dugim međuosovinksim rastojanjem, namijenjen profesionalnim korisnicima, koji nudi neumanjenu nosivost i tovarni prostor zapremine 4,2 m3, kao i konvencionalni model sa SUS motorom.

e-Caddy pokreće elektromotor snage 83 kW, sa 200 Nm obrtnog momenta, kojeg napaja baterijski blok kapaciteta 37,3 kWh. Sa jednim punjenjem, e-Caddy ima doseg od 159 km (WLTP), ali u uslovima urbane dostave može prevesti i do 167 km, što je dovoljno za dnevne potrebe, budući da takva vozila tokom 8-satnog radnog vremena u prosjeku prevezu 100 – 130 km. Za urbane potrebe, maksimalna brzina je limitirana na 90 km/h, iako je u opciji dostupan model sa maksimalnom brzinom od 120 km/h.

Za punjenje baterije proporučuje se Wallbox snage 7,2 kW, koji će napuniti bateriju za 5 sati, a brzo dopunjavanje (do 80% kapaciteta) je moguće na CCS punjaču snage 50 kW, u trajanju od svega 50 minuta.

Cijena e-Caddya u Njemačkoj je 29.900 eura (cijena osnovnog modela sa uključenim povlasticama).