Sa 121 poenom, Mercedes-Benz Actros se izborio za titulu International Truck of the Year 2020 (IToY).

Na osnovu pravila ItoY-a, godišnja nagrada se dodjeljuje kamionu uvedenom na tržište u prethodnih 12 mjeseci. Žiri sastavljen od 24 člana, stručnih novinara, razmatrao je nekoliko važnih kriterija, uključujući tehnološku inovaciju, udobnost, sigurnost, upravljivost, ekonomičnost, zaštitu okoliša i ukupne troškove vlasništva (TCO).

Žiri je posebno istakao sistem MirrorCam, kod kojeg su retrovizori zamijenjeni kamerama i ekranima u kabini, čime je pboljšana preglednost, te smanjen otpor zraku. Pohvaljeni su i potpuno digitalni kokpit, te unaprijeđeni prediktivni tempomat, kojeg su članovi žirija testirali na jugu Španije.

Rezimirajući glasove žirija, predsjedavajući IToY-a, Gianenrico Griffini prokomentarisao je: „Uvođenjem novog Actrosa, Mercedes-Benz je isporučio vrhunski kamion koji utire put autonomnim vozilima budućnost “

„Jako smo zadovoljni i ponosni što je žiri IToY-a prepoznao naše napore proteklih godina. Hvala vam u ime kompanije i cijelog tima. To će nas zaista podstaći da i dalje dajemo sve od sebe i ispunjavamo najviše razvojne standarde za naše kamione, posebno kada je riječ o budućim temama elektromobilnosti, automatizirane vožnje i digitalizacije unutar našeg sektora“ rekao je profesor Dr. Uwe Baake, šef razvoja u Mercedes-Benz Trucks.

Osim toga, u Lyonu je dodijeljena nagrada Truck Innovation Award, koju je osvojio Hyundai Motor’s Hydrogen Mobility Solution.

Naime, Hyundai Motor Company i H2 Energy osnovali su joint venture kompaniju, Hyundai Hydrogen Mobility Solution, u aprilu ove godine, a zajednički rad je usmjeren na proširenje evropksog ekosistema mobilnosti na vodonik, primjenom upotrebe kamiona sa gorivnim ćelijama, pa kompanija planira isporučiti 1.600 električnih teretnih vozila sa gorivim ćelijama do 2025. godine.

Žiri je prepoznao pristup Hyundai Hydrogen Mobility Solution, kao primjer prelaska na čistu energiju u sektoru komercijalnih vozila. Flota teških teretnih vozila Hyundai Xcient će biti rasporežena širom Evrope.

„Priznanje međunarodnog žirija IToY-a je validacija našeg pristupa komercijalizaciji kamiona sa gorivim ćelijama u Evropi i širom svijeta. Zajedničko ulaganje Hyundaija i H2 Energy, osnovano je za ubrzanje naše strategije ‘Vision 2030’ i uvođenja gorivih ćelija u hibridna vozila (FCEV)“ rekao je Edward Lee, šef sektora za komercijalna vozila Hyundai Motor Company.