NaslovnicaNovostiCaterpillar Cat 995 – utovarivač velikog kapaciteta

Caterpillar Cat 995 – utovarivač velikog kapaciteta

Caterpillar Inc. je predstavio novi veliki utovarivač Cat 995, za kojeg tvrde da je 19% produktivniji od direktnog prethodnika.

Naime, novi utovarivač ima povećanu nominalnu nosivost, i povećanu hidrauličku silu za 6%, potrošnju goriva nižu za 13%, te u Enhanced Eco Modu smanjenu potrošnju za 8%.

Također ima poboljšano prednje polužje, s većim ležajevima i klinovima, čime je produžen vijek trajanja, a nove kašike, većeg kapaciteta (17,2 – 43,6 m3) imaju produženi pod za brži utovar, čime je povećan faktor punjenja za 115%.

Nova kabina s višim vjetrobranskim staklom, pruža bolju preglednost. Iz Carepillara navode da nova kabina ima 25% već ostakljenu površinu, a površina brisača je povećana za 64%. Također, u kabini su dva LED monitora dijagonale 10 inča, koji emituju sliku sa kamera postavljenih na prednjem dijelu i na kašici. Treći ekran, dijagonale 8 inča, emituje sliku sa stražnja kamere za vožnju unatrag, a sistem kamera se može povezati i stvoriti sliku oko utovarivača, s detekcijom objekata.

Pristup kabini i servisnim područjima omogućen je zahvaljujući širokim stepenicama i platformama, a u opciji je sistem pristupa s električnim podizačem, koji se podiže ili spušta u tri nivoa, od kabine do tla.

Da bi se postigla veća trajnost, revidiran je i 16-cilindarski trubodizelski motor (Cat 3516E) radne zapremine 78,1 l, koji zadovoljava U.S. EPA Tier 4 Final/EU Stage V standarde.

Ovaj motor razvija snagu od 1.377 kW (prema ISO 14396), uz obrtni moment do 11.591 Nm, pri 1.200 o/min.

Operativna masa ovog utovarivača je 245.192 kg.

- Advertisment -

NOVOSTI