Holandski proizvođač električnih autobusa, Ebusco, predstavlja svoj novi model sa oznakom 3.0, namijenjen za javni transport.

Zahvaljujući novoj tehnici izrade i primjenom karbona, kao osnovnog materijala, ostvareno je smanjenje mase za 33%, u odnosu na model Ebusco 2.2. Naime, Ebusco 2.2 je veoma atraktivan autobus, čija baterija kapaciteta 423 kWh osigurava doseg od 450 km sa jednim punjenjem, pa će Ebusco 3.0 imati doseg od 500 km.

Zahvaljujući potpuno ravnom podu, sa baterijama u podnici, te proširenim lukovima točkova, za čak 90 cm, Ebusco 3.0 će nuditi znatno više prostora za putnike i njihovo slobnije kretanje, te stvoriti više prostora za velike bočne prozore. Također, osjećaju prostranosti će doprinijeti i ostakljena krovna površina. Uz to, značajno će biti poboljšana i aerodinamika, jer su umjesto velikih retrovizora postavljene kamere.

Zbog baterija smještenih u podnicu, i lagane krovne konstrukcije, težište je postavljeno nisko, što se odražava na bolju stabilnost u vožnji, viši nivo udobnosti i sigurnosti.

Ebusco 3.0 je predviđen za noćno punjenje, kako bi omogućio maksimalnu fleksibilnost tokom dvenvni transportnih opracija. Zahvaljujući kompzitnim materijalima, troškovi održavanja su svedeni na minimum, a planirani radni vijek nadilazi 15 godina.

Kako bi vozačima bio olakšan svakodnevni rad, pozicija sjedišta i ekrana se podešavaju automatski, kako bi se optimizirala vidljivost i preglednost u svim situacijama.

„Ovaj novi autobus najavljuje konačan kraj ere dizela. Ebusco 2.2 već je poboljšao TCO (Total Cost Ownership) u poređenju sa autobusima na dizelsko gorivo, ali s Ebuscom 3.0 ništa više ne stoji na putu ubrzanja i poboljšanja održivosti javnog saobraćaja. Sada možemo da svijet u kojem živimo učinimo još čistijim, sigurnijim i zdravijim“ tvrdi Peter Bijvelds, izvršni direktor kompanije Ebusco.

Proizvodnja autobusa Ebusco 3.0 će započeti polovinom 2020. godine, u tvornici Deurne u Holandiji.