Na sajmu Busworld Europe 2019, dodijeljena nagrada „Coach of the year 2020“, a pobjednik je MAN Lion’s Coach.

Nakon što je premijera novog turističkog autobusa Lion’s Coach održana u Poljskoj 2017., te odmah potom na Busworldu 2017, ove je godine MAN Lion’s Coach bio jedan od pet kandidata na Coach Euro Testu održanom u Rumuniji.

U velikoj borbi za prestižnu titulu Coach of the year 2020, uz snažne i velike konkurente, Lion’s Coach dobio je najviše glasova novinara, članova međunarodnog žirija Bus&Coach of the year, iz 22 države.

Proizvodnja u MAN-ovoj tvornici u Ankari odvija se punom parom, a našeg ovogodišnjeg lauerata u punom svjetlu vidimo i u Bruxellesu, sa oznakama slavodobitnika za 2020. godinu.

Iz svakog detalja vidljiva je pripadnost brendu, i linije koje tvore siluetu lava – simbol MAN-a. MAN Lion’s Coach dolazi u nekoliko verzija, a sve sa poznatim 6-cilindarskim 12.4 litrenim common-rail dizelskim motorima različitih snaga (420, 460 ili 500 KS). Najkraći model dug je 12,1 metara, slijedi dužina od 13,09 metara (testiran u Rumuniji), te dužine troosovinskih modela: 13,36 i 13,9 metara. Za udobnost i efikasnost vožnje tu je 12-stepeni automatizirani mjenjač MAN TipMatic sa integrisanim retarderom, kao standard za motor od 460 KS (337 kW).

Viši nivo efikasnosti postignut je optimiziranjem kretanja i prenosa, zajedno sa nekoliko sigurnosnih ssistema pomoći vozaču, a model dolazi opremljen sa ESP, EBS, ASR, JLS, ACC, EBA, tempomat sa MAN BrakeMatic. Pametno prebacivanje MAN EfficientCruise u kombinaciji s MAN EfficientRoll funkcijom na temelju topografije štedi gorivo. Tempomat je sa automatskim sistemom Distance Control (ACC).