NaslovnicaDostavna vozilaFord Smart Mirror – kamera umjesto retrovizora

Ford Smart Mirror – kamera umjesto retrovizora

Većina vozača kombija koristi bočne retrovizore, dok je centralni retrovizor obično neupotrebljiv zbog pregrade, ili potpuno natovarenog tovarnog prostora.

Nerijetko se na stražnjim vratima ili braniku mogu vidjeti naljepnice na kojima piše: „Ako ne vidite moja ogledala, ne vidim ni ja vas“ – što je upozorenje za bicikliste i motocikliste koji voze iza kombija, i upravo zbog nedostatka centralnog retorvizora, mogu ostati neprimijetni za vozača kombija.

Ford sada nudi rješenje ovog problema, te predstavlja „Smart Mirror“.

Za vozača kombija, ovaj sistem izgleda kao obični tradicionalni centralni retrovizor, a zapravo je ekran visoke rezolucije na kojem se prikazuje panoramski pogled na prostor iza kombija.

Na stražnjim vratima kombija smještena je mala kamera visoke rezolucije, čija slika se uživo i bez cenzure emituje na centralni retrovizor, pa vozač ima potpun pregled na dešavanja iza kombija.

Ovaj sistem ima automatsku kontrolu svjetline slike, te pruža optimalnu vidljivost i danju i noću. Vidni ugao je dvostruko širi u odnosu na uobičajeni retrovizor, što može vozaču olakšati vožnju, odnosno omogućiti bolji pregled, i tako znatno podići nivo sigurnosti prilikom mjenjanja trake, prestrojavanja, skretanja i sličnih manevara u gustom gradskom saobraćaju. Naravno, slika sa širokim vidnim uglom će znatno olakšati parkiranje i pomoći vozaču da bude svjesniji svoje okoline.

Fordovo novo ogledalo moglo bi koristiti transportnim kompanijama kroz smanjenje potrebe za popravkama štete od nezgoda, kao i potencijalnim doprinosom nižim premijama osiguranja (tako gdje je to zakonski omogućeno). Ugradnjom sistema može se poboljšati i produženje rada, odnosno vrijeme koje će komercijalno vozilo provesti na putu.

Sistem Smart Mirror je trenutno  dostupno za Ford Transit i Transit Custom, sa stražnjim vratima bez prozora. Bilo koji Fordov distributer može naručiti i ugraditi sistem, koji je kompatibilan s kombijima Transit proizvedenim od 2014. godine i modelima Transit Custom izrađenim od 2012. godine.

- Advertisment -

NOVOSTI