Bilo da popravljaju automobile u kvaru, ili održavaju ceste, mnogobrojni radnici moraju raditi u okruženju s visokim rizikom.

U dugim zimskim noćima, reflektirajuće ploče mogu biti značajna pomoć takvim radnicima, jer se koriste svjetla drugih vozila.

Prvi takve elektronske panele visoke vidljivosti pripremio je Ford. Crvene pruge su osvijetljene električnom energijom koja prolazi kroz tanak sloj fosfornog gasa – to je tehnologija koja se već koristi u avionskim kokpitima i na ekranime medicinske i vojne opreme.

Ford je testirao takve panele, u saradnji sa Northumbrian Water Group iz Velike Britanije, omogućujući inženjerima da nadgledaju njihovu efikasnost u realnim uslovima i da procijene blagodeti ploča koje svijetle.

Ovakve ploče su sada dostupne za modele Ford Transit i Transit Custom u Velikoj Britaniji. Uključivanje elektronskih panela velike vidljivosti je lako, jednostavnim aktiviranjem prekidača iza vozačevog sjedišta. Kompanija Northumbrian Water Group je prvi korisnik, a Ford trenutno istražuje mogućnosti da ovakve panele velike vidljivosti učini dostupnim i u drugim evropskim zemljama.

„Rad na cesti neophodan je i ponekad opasan dio posla. Želimo osigurati da ono što je često neophodno, bude moguće obaviti što sigurnije i efikasnije. Postavljanje panela koji se mogu osvjetljavati bez oslanjanja na druge izvore svjetlosti bio je doslovno ‘paljenje lampica’“ rekao je Simon Robinson, glavni inženjer programa Special Vehicle Engineering, Ford of Europe.

„Oduševljena sam kad vidim kako je zaživjela ideja koja je potekla od naših vozača koji rade u partnerstvu s Fordovim timom za inovacije. Ovi paneli će poboljšati sigurnost, ne samo u našem sektoru, već i u budućim voznim parkovima širom svijeta“ rekla je Kate Wilson, voditeljica trensporta u Northumbrian Water Group.