Proizvođači  vozila, upravitelji  voznih  parkova i prevoznici su pod sve većim pritiskom, jer se od njih s jedne strane očekuje ostvarivanje održivih ciljeva koje,  između ostalog nameće i  EU, a s druge strane moraju osigurati poslovanje s niskim maržama.

Da bi omogućili ostvarenje ovih ciljeva, u Goodyearu su pripremili nove kamionske gume Fuelmax Endurance, za pogonsku i upravljačku osovinu, koje će omogućuti bolju iskoristivost goriva sa indexom B, ali dobro prianjanje na mokrom kovozu, također, sa indexom B, te niskim nivoom buke i produženim radnim vijekom.

Kako navode iz Goodyeara, gume Fuelmax Endurance smanjuju potrošnju goriva za 2%, što otprilike predstavlja godišnju uštedu od oko 400 l goriva po kamionu i smanjenje emisije CO2 za 1 tonu.

Ove gume nose oznaku 3PMSF, zhvaljujući Goodyearovoj tehnologiji IntelliMax Rib, sa optimalnim rasporedom rebara i geometerijom žljebova. Ojačani elementi  u  ramenim žljebovima se povezuju tokom kotrljanja gume po podlozi i na taj način povećavaju njenu izdržljivost i smanjuju habanje na zahtjevnim podlogama izvan  autocesta, a dublji gazeći sloj kod odabranih dimenzija osigurava veću količinu gume dostupne za trošenje, što  omogućuje bolje prianjanje u kasnom radnom stadiju gume.

Gume za upravljačku osovinu imaju i usavršenu smjesu bočne stranice, što dodatno pridonosi smanjenju emisija i boljoj iskoristivosti goriva, jer se tokom vožnje izvan autoceste, bočna stranica manje savija i deformiše.

Goodyear Fuelmax S Endurance 385/55 R 22.5 (sa 6 rebara) – za upravljačku osovinu

Osim nove smjese gazećeg sloja, za  gumu za pogonsku osovinu karakterističan je i poseban proces vulkanizacije, koji dodatno smanjuje otpor kotrljanja. Usmjereni  dezen  gazećeg sloja ima brojne duboke lamele, duboke centalne žljebove i više prianjajućih rubova,  što  poboljšava prianjanje i omogućuje uefikasno raspršivanje vode.

Nove gume Fuelmax Endurance su kompatibilne sa Goodyearovim Retreading  programom, čime se dokazuje Goodyearovu povećenost kružnoj ekonomiji.

Guma za pogonsku osovinu dostupna je i kao premium TreadMax – guma obnovljena vulkanizacijom u kalupu, što osigurava još više pređenih kilometara uz jednaka svojstva kakva ima novi gazeći sloj, čime se troškovi snižavaju za čak 30%.

Sve  navedeno, u kombinaciji s Goodyearovim rješenjima za praćenje guma koja uključuju sisteme TPMS (Tire Pressure Monitoring Systems), Drive-Over-Reader i  nedavno predstavljeni DrivePoint, produžuje upotrebljivost guma. Također, zhvaljujući sistemu RFID (Radio-frequency identification), ove gume je moguće prepoznavati i pratiti, čak i u slučaju krađe.

-Gume za upravljačku osovinu Goodyear Fuelmax S Endurance su dostupne u dimenzijama: 315/80 R 22.5, 315/70 R 22.5, 385/65 R 22.5 i 385/55 R 22.5

-Gume za pogonsku osovinu Godyear Fuelmax D Endurance su dostupne u dimenzijama: 315/80 R 22.5 i 315/70 R 22.5