NaslovnicaKamioniHyundai Motor Group i Arrival najavili strateško partnerstvo

Hyundai Motor Group i Arrival najavili strateško partnerstvo

Hyundai Motor Group i Arrival najavili strateško partnerstvo

Hyundai Motor Group (Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation) najavili su stratešku saradnju sa britanskom start-up kompanijom Arrival u razvoju električnih komercijlanih vozila.

U ovom partnerstvu Hyundai i Kia planiraju proizvonju  malih i srednjih komercijalnih vozila, te druga logistička rješenja, koja bi koristila Arrivalovu električnu platformu (Skateboard scalable electric platform).

Arrival je kao start-up kompanija, osnovan 2015. godine, i već sada ima proizvodna postrojenja i centre za istraživanje i razvoj u SAD-u, Njemačkoj, Izraelu, Rusiji i Velikoj Britaniji. Arrivalova Skateboard platforma za vozila sa modularnom konstrukcijom uključuje baterije, elektromotore i elemente pogonskog sklopa.

Trenutno Arrival sprovodi pilot projekte sa više logističkih kompanija u Evropi koristeći  teretna vozila proizvedena na takvoj platfrormi.

Hyundai i Kia će koristiti upravo takvu modularnu EV platformu, te istraživati mogućnosti razvoja potpuno novih namjenski građenih vozila PBV ((Purpose Built Vehicles).

Hyundai Motor Group će u ovo partnerstvo investirati ukupno 100 miliona eura, od čega Hyundai 80, a Kia 20 miliona eura.

Albert Biermann, predsjednik odjeljenja za istraživanje i razvoj u Hyundai Motor Group i Denis Sverdlov, izvršni direktor Arrivala, potpisali su ugovor o ulaganju i zajedničkom razvoju električnih vozila u sjedištu Hyundai Motor Group u Seulu.

The post Hyundai Motor Group i Arrival najavili strateško partnerstvo appeared first on KAMIONI.BA.

- Advertisment -

NOVOSTI