Hyundai je najavio svoj prvi pick-up Santa Cruz, u formi koncepta, još 2015. godine, na sajmu automobila u Detroitu, a njegova proizvodnja je potvrđena u avgustu 2017. godine.

Od tada je prošlo mnogo vremena, a špijunski fotografi su imali priliku snimiti ovaj pick-up u više navrata.

Ipak, najnovije fotografije, unatoč kamuflaži, ukazuju da testni prototip izgleda malo drugačije nego ranije. Proporcije su očigledno drugačije, a otvoreni tovarni prostor je znatno kraći.

Prednji dio dosta podsjeća na aktuelni Tucson, što nije čudno, jer će budući Santa Cruz koristiti sličnu platformu, što znači da neće imati klasičnu konstrukciju body on frame, po čemu će se razlikovati od većine pick-up vozila srednje veličine. Vjerovatno je upravo to razlog zašto razvoj traje toliko dugo.

Očekuje se da će proizvodnja Santa Cruza započeti u drugoj polovini ove godine, u pogonima Hyundai Motor Manufacturing Alabama u gradu Montgomery, u SAD-u. Za pogon će se najvjerovatnije koristiti već poznati 4-cilindarski motori 1.6 T-GDI, 2.5 GDI i 2.5 T-GDI, a osnovni model će imati pogon samo na prednje točkove, slični kao aktuelni Tucson i Santa Fe (U.S-spec).

Za sada nisu poznati planovi za komercijalizaciju ovog modela na evropskom tržištu, iako potražnja za pick-up vozilima polako raste, ali je daleko od potražnje koja vlada sa druge strane Atlantika.