IVECO je jedan od pionira na polju korištenja alternativnih goriva, pa je prilikom premijernog predstavljanja novog S-Waya, prije dvije godine, predstavio i njegovu izvedbu s pogonom na CNG.

IVECO već dugi niz godina ima dobru saradnju sa jednom od vodećih distributivnih kompanija, Amazonom, koji je polovinom ove godine za svoje poslovanje u Evropi naručio 1.064 tegljača S-Way CNG. Od te količine, IVECO je već isporučio 216 primjeraka, a preostalih 848 tegljača će biti isporučeno  polovinom naredne godine. Svi naručeni tegljači su opremljeni sistemom IVECO Driver Pal i Amazon Alexa, koji su uvedeni ove godine, zajedno s još nekim poboljšanjima.

Za pogon ovih tegljača koriste se motori Cursor 13 Natural Gas, koji se napajaju iz rezervoara zapremine 1.052 l CNG-a (najveća dostupna zapremina rezervoara), sa kojom je moguće ostvariti doseg od 620 km.

„Mi smo bili pioniri u uvođenju CNG-a, još prije 25 godina, razvijajući rješenja koja operaterima omogućuju značajno smanjenje emisija. Saradnja s globalnim liderima, kao što je Amazon, dokaz je velikih sposobnosti naših inovativnih proizvoda i naše nepopustljive predanosti u cilju industrijske dekarbonizacije transporta do 2050. godine. Iveco će nastaviti put razvoja motora SUS koji koriste obnovljiva goriva, čija aktivna emisija CO2 je ekološki neutralna.. Nemojmo zboraviti da kamion na CNG, kojeg pokreće bio-metan, može smanjiti emisiju CO2 do 95% (mjereno well-to-wheel), pridonoseći na taj način procesu dekarbonizacije” rekao je Gerrit Marx, glavni izvršni direktor IVECO Group.

IVECO S-Way