IVECO je imenovao Biogas Wipptal za svog ambasadora, zbog predanosti održivosti kroz proizvodnju ukapljenog biometana (Bio-LNG).

IVECO je protekle godine pokrenuo međunarodni program imenovanja IVECO Ambassadora, svojim kupcima i partnerima koji dijele istu viziju, a održivost je temeljna vrijednost njihove strategije. Odabir Biogas Wipptal je rezultat globalnog procesa koji je uključio sve učesnike u lancu vrijednosti održivosti, a nakon izbora talijanskih kompanija GLS Italy i Gruppo Maganetti, te Nicholls Transporta u Velikoj Britaniji. Kao dio programa, IVECO je posvetio Biogas Wipptalu 50 stabala u “IVECO šumi” drveća zasađenih kroz partnerstvo s platformom za e-trgovinu Treedom.

“Čast nam je u IVECO-u priznati predanost Biogas Wipptal održivosti, prepoznajući ga kao primjer kružne privrede, koje ne samo da donosi prednosti ekologiji, već i povećava energetsku neovisnost i smanjuje oslanjanje na skupa hemijska gnojiva. Zapravo, Bio-LNG, kada se koristi kao gorivo u teškim teretnim vozilima, predstavlja vrijedan resurs za dekarbonizaciju logističkih operacija, bez kompromisa u pogledu performansi i pokrivenosti misije u poređenju s konvencionalnim dizelskim pogonom. Osim toga, biometan je također jedno od ključnih rješenja identificiranih i podržanih od strane Evropske komisije (EC) kroz specifični cilj proizvodnje od 35 milijardi kubnih metara do 2030., postavljen planom REPowerEU. Pristup Biogas Wipptala svjedoči o ključnoj ulozi koju Bio-LNG mora igrati u održivoj budućnosti – u transportnoj industriji i šire” rekao je Giandomenico Fioretti, voditelj poslovnog razvoja alternativnih pogona u IVECO-u.

“Jako smo zadovoljni i zahvalni što smo imenovani za IVECO ambasadora. Kao lider na tržištu teških kamiona na LNG, IVECO je napravio daljnji važan korak prema održivosti u transportu. Kao proizvođač Bio-LNG-a, zatvaramo krug da bismo postigli smanjenje emisije CO2 do 95%. S našom proizvodnjom od oko 11 tona Bio-LNG-a dnevno, možemo napajati gotovo 30 kamiona, što je vrijedan doprinos zaštiti klime. U kontekstu dekarbonizacije, vidimo se kao most između svijeta poljoprivrede i saobraćaja, jer oboje mogu imati koristi od našeg biogas postrojenja” rekao je Manfred Gius, izvršni direktor Biogas Wipptal.

Biogas Wipptal je kompanija koju čine 62 mliječne farme koje posluju u Alta Valle Isarco u sjevernoj Italiji, regiji Južni Tirol. Tvrtka koristi stočni otpad za proizvodnju gnojiva kroz proces fermentacije, smanjujući onečišćenje poljoprivrednog zemljišta nitratima. Istovremeno, organska gnojiva koja proizvodi vraćaju se u poljoprivredu, u vinograde i voćnjake, u modelu kružne privrede, što se temelji na inovacijama i uključivanju lokalnih učesnika. U tom procesu. Ova kompanija modernim vozilima prevozi 150.000 tona gnojiva.

Biogas Wipptalov pristup smanjuje gnojidbu stajskim đubrivom, čime se štedi 1,2 tone CO2 godišnje po mliječnoj kravi. Osim toga, poljoprivrednici su opremljeni senzorima, koji u kontrolisanim uslovima smanjuju emisiju stakleničkih gasova za 95% i amonijaka za 60%.