NaslovnicaKamioniIveco postao NGV Global Industry Champion

Iveco postao NGV Global Industry Champion

NGV Global je međunarodna asocijacija za vozila na prirodni gas (International Association for Natural Gas Vehicles), koja svake druge godine dodjeljuje priznanja za dostignuća u korištenju prirodnog gasa u transportu.

Ove godine, na globalnoj konferenciji u Rotterdamu (NGV GLOBAL Conference 2017) posebno priznanje NGV Global je dodijelio kompaniji Iveco za dostignuća na polju primjene prirodnog gasa u transportu.

Naime, Iveco spada u vodeće proizvođače, budući da već više od 20 godina koristi motore na prirodni gas za pokretanje širokog spektra vozila; od lakih komercijalnih vozila, autobusa, do teških kamiona i tegljača.

Priznanje NGV Global Industry Champion dolazi kao dokaz da je Iveco prepoznao prednosti korištenja prirodnog gasa, te da je istraživanjem i razvojem dostigao visok nivo primjene.

Diego Goldin, izvršni direktor NGV Global, zvanično je najavio: „Iveco je fokusiran na korištenje prirodnog gasa, nudeći vozila koja kao gorivo koriste metan (i biometan) u kompletnom programu komercijalnih vozila, čime značajno doprinosi smanjenju zagađenja vezanog za transport. Nadam se da će prihvatiti ovo priznanje kao potvrdu dostignuća, ali i kao početak novog poglavlja sve većeg usvajanja i razvoja tahnologija korištenja gasa u budućnosti.“

Prihvatajući priznanje, Pierre Lahutte, predsjednik Iveca je izjavio: „Ponosni smo da je naša predanost razvoju prirodnog plina kao goriva za održivi transport, priznata ovom nagradom. U vrijeme kada su mnogi u potrazi za alternativi dizel gorivu, pokazali smo da je prirodni gas ekonomski i tehnološki održiva alternativa. Prirodni gas je jednostavno, razumno i pristupačno rješenje, kao održivo gorivo. U posljednih 20 godina radimo na tom polju, a danas se više od 16.000 naših vozila kreće Evropom na gas ili biogas. Ponosni smo što možemo reći da smo proizvođač koji nudi kompletan asortiman komercijalnih vozila, od lakih, do najtežih, a koja koriste upravo ovo gorivo. Naša Natural Power tehnologija je na čelnom mjestu u industriji, koristimo uz CNG i LNG i bioCNG i bioLNG, i svakodnevno nam se javljaju zadovojni korisnici.“

„Na taj način doprinosimo i borbi protiv klimatskih promjena.“ zaključio je Lahutte.

Broj NGV-a (Natural  Gas  Vehicles – vozila na prirodni gas), od gotovo 0, 1986. godine, porastao je na više od 23 miliona (što tvornički proizvedenih, što prerađenih) do danas. Prema projekcijama koje je sproveo NGV Global, očekuje se da će do 2030. Godine broj takvih vozila povećati na 65 miliona.

- Advertisment -

NOVOSTI