Iveco i ETRA (European Truck Racing Association) produžili su dugogodišnje partnerstvo do kraja sezone 2023. Iveco će biti službeni partner FIA ETRC (European Truck Racing Championship) šampionata (trke kamiona) u naredne tri sezone, počevši od prve ovogodišnje trke na Hungaroringu (Mađarska) 12. i 13. juna 2021.

Ključni element partnerstva je da će Iveco biti ekskluzivni dobavljač brzih kamiona, Iveco S-WAY NP, za sve trke u naredne tri sezone, postajući prvi ekološki prihvatljiv kamion sa alternativnim gorivom u ETRC-u.

„Budućnost kamionskih trka je bez sumnje postizanje nulte emisije, a Iveco S-Way NP pace truck se približava korak bliže toj ambiciji. Na kamionu je uočljiv grafički dizajn, koji je kreirao CNH Industrial’s Design Center, sa ukrasnim elementima dostupnim u katalogu dodatne opreme – što znači da svaki vozač može imati kamion po vlastitojželji“ prokomntarisao je Thomas Hilse, predsjednik brenda IVECO.

Iveco će učestvovati u FIA ETRC šampionatu (trkama kamiona) kao tehnički sponzor “Die Bullen von IVECO”, partnerstvu između timova Hahn Racing i Schwabentruck. Njemačka vozačica Steffi Halm vratiće se kao vođa Schwabentruck tima. Jedina žena koja se takmiči u ovom šamionatu, nada se da će poboljšati prošlogodišnju poziciju i ispuniti ambiciju da dominira šampionatom u svom trkaćem Ivecu S-Way.

Team Hahn predstavljaće šesterostruki evropski prvak Jochen Hahn, koji je dominirao u sezoni 2019. godine za volanom svog trkaćeg Stralisa. Timovi se raduju početku sezone i prvoj rundi na Hungaroringu.

Iveco će ove godine predstavljati još dva tima: Reinert Racing i Don’t Touch Racing.

Pace Truck je kamion koji predvodi kolonu trkaćih kamiona u formacionom krugu do letećeg starta. Također se koristi za usporavanje trke u slučaju potencijalno opasnih situacija, kao što su nesreće, ili u izuzetno loši vremenski uslovi na stazi.

Pace Truck je standardni Iveco S-Way NP u verziji 4×2 LNG, opremljen sa dva rezervoara od po 540 l, koji sadrže najmanje 390 kg tečnog bio-LNG-a. Takav kapacitet rezervoara mu daju doseg do 1.600 km i značajno smanjuje emisiju NOx, u poređenju sa dizelskim kamionom, kao i 95% nižu emisiju CO2 korištenjem bio-LNG-a.

Zahvaljujući svojoj složenoj završnoj obradi airbrushom, i dodatnim svjetlima, Pace Truck izgleda zaista impozantno.