Nagrada za održivi autobus (Sustainable Bus Award), ponovo je aktuelna, a u uži izbor ulazi čak 9 autobusa, po tri iz segmenta, grdaskih, međugradskih i turističkih autobusa.

Finalisti za nagradu Sustainable Bus Award 2022 su:

-Među gradskim autobusima, izazov će ove godine biti između tri električna autobusa: Irizar ie bus, MAN Lion’s City E i Solaris Urbino 15 LE Electric. Ovakav izbor je potvrda rastućeg trenda u Evropi, odnosno povećane potražnje za vozilima s nultom emisijom u gradskom javnom prevozu, vođena ciljevima i propisima EU, za smanjenje klimatskog utjecaja i opredjeljenja u tom pogledu.

-U segmentu međugradskih autobusa izraz „energetski miks“ dobija veliki značaj što potvrđuju finalisti: Mercedes Intouro (koj bi trebao biti predstavljen ove godine), Scania Interlink LNG i Isuzu Kendo CNG – dakle autobusi konvencionalnim pogonom, na tečni prirodni gas i na komprimirani prirodni gas.

-Pandemija Covid-19 najteže je pogodila sektor turističkih autobusa, što se odrazilo na predstavljanje novih, a  konkureniciji su: Volvo 9700 DD, MAN Lion’s Coach i Indcara L9 DAF.

Žiri predstavlja osam evropskih zemalja, a svaku od njih utjelovljuje vodeći (povezan) časopis: Magazin Mobilités (Francuska), Busfahrt (Njemačka), AUTOBUS (Italija), Infotrucker (Rumunija), Carril Bus (Španija), Revija Tranzit (Slovenija) i Bus and coach professional (Velika Britanija). Svaki član žirija prijavio je svoje kandidate, a autobusi koji su imali više nominacija (tri po kategoriji) uvršteni su na listu finalista. Kriteriji ocjenjivanja su podijeljeni u područja: motor, mjenjač, ​​sigurnost, udobnost i održivost.