Iveco je isporučio pet novih tegljača Stralis NP 460 CNG, koji će kao gorivo koristiti biometan. Ovi tegljači nastali su kao plod saradnje Iveca sa kompanijama LC3 Trasporti i Edison, a koristiće se za snabdijevanje trgovinskog lanca Lidl u Italiji.

„Izuzetno smo ponosni što smo prva talijanska kompanija koja koristi najnovija vozila pogonjena biometanom, gorivom koje predstavlja ekonomski model zasnovan na održivost. Naš dugoročni cilj je postepeno prebacivanje sa transporta koji uglavnom koristi fosilna goriva, na alternativna goriva sa smanjenom emisijom CO2, kao što je biometan. Lidlova potraga za održivijom logistikom započela je 2015. godine, a od tada smo postigli izuzetno pozitivne rezultate. Iako smo kontinuirano širili našu djelatnost i otvarali prosječno 40 novih prodajnih mjesta godišnje, još uvijek uspijevamo smanjiti emisiju CO2 za 5,2% – to je 620 000 tona izbjegnutih emisija CO2. Želimo zahvaliti našim partnerima što su nam pomogli u ovoj inicijativi: LC3, Iveco i Edison“ rekao je Pietro Rocchi, generalni direktor prodaje i logistike Lidl Italia.

„Korištenje obnovljivih izvora energije i dekarbonizacija saobraćaja su neki od glavnih ciljeva Edisona, u skladu s evropskim ciljevima o održivosti. Danas smo najavljujemo još jedan korak naprijed u modelu masovne distribucije, zahvaljujući odgovornom i zajedničkom zalaganju svih operatora u lancu. Edison sada isporučuje metan na više od 200 stanica za punjenje širom Italije“ rekao je Davide Macor, direktor poslovnog tržišta Edison Energia.