– početak serijske proizvodnje –

U Mackovoj tvornici LVO (Lehigh Valley Operations) u mjestu Macungie, u Pennsylvaniji, započela je serijska proizvodnja prvog električnog kamiona ovog proizvođača – Mack LR Electric.

Tvornica LVO (Lehigh Valley Operations) Macungie, Pennsylvania

Mack LR Electric je troosovinski kamion klase 8 (Class 8), sa ukupnom dopuštenom masom od 66.000 lbs (30 tona) i nosivošću od 22.500 lbs (10 tona),koji se uglavnom koristi za komunalne svrhe, kao što je prikupljanje otpada.

Ovaj kamion pokreću dva elektromotora, ukupne snage 344 kW, koja se na stražnje osovine prenosi preko 2-stepenog prenosnika, sa maksimalnih 5.500 Nm obrtnog momenta.

U zavisnosti od potreba, kamion Mack LR Electric može biti opremljen sa do 4 baterijska bloka (Lithium Nickel Manganese Cobalt Oxide), napona 600 V, koji se mogu puniti najvećom snagom do 150 kW (prema standardu SAE J1772).

Ovajkamion donosi mnogo zanimljivih konstrukcionih detalja, ali svakako treba istaći Dual Steering Position, odnosno da su u kabini dva volana, jedan na desnoj i jedan na lijevoj stranič, čime je omogućeno da se isti kamion koristi širom svijeta.

Mack LR Electric je najavljen 2018. godine, a prvi primjerak je isporučen komnalnoj službi DSNY (New York City Department of Sanitation) u septembru 2020., dok je drugi primjerak isporučen u oktobru 2020., za komaunalnu službu Republic Services u gradu Hickory (North Carolina). Od tada su ovi kamioni u redovnoj svakodnevnoj službi i nisu zabilježeni nikakvi kvarovi niti problemi u eksploataciji.