– kao za Dakar –

Toyota Hilux je pick-up kojeg ne treba posebno predstavljati jer nosi dugogodišnju tradiciju kao jedno od najboljih vozila u svojoj klasi. Tome u prilog svjedoči osvojena titula međunarodnog pick-upa godine IPUA ,kao i brojni uspjesi, uključujući i nastupe na reliju Dakar, gdje je trenutno Nasser Al-Attiyah, vodeći u ukupnom plasmanu.

Toyota Hilux GR Sport je zamišljena da donese duh Dakara i privuče pažnju kupaca sa aktivnim životnim stilom, zbog čega u uvedena neka tehnička i stilska poboljšanja.

Ovaj model pokreće motor 2.8 D-4D (iGD-FTV) radne zapremine 2.755 ccm, sa 204 KS (150 kW) i 500 Nm obrtnog momenta.

Da bi ovaj model imao bolja vozna svojstva, revidiran je sistem vješanja, pa je dobio nove amortizere i revidirane opruge (naprijed spiralne, straga lisnate), čime je postignuto bolje prigušenje visokofrekventnih vibracija, brži odziv, bolja stabinost i udobnost. Pri tome su novi amortizeri prepoznatljvi po crvenoj boji, a u odnosu na standardne, imaju veću površinu klipova i bolji odvod toplote.

Osim toga, revidiran je automatski diferencijal s ograničenim proklizavanjem i sistem aktivne kontrole proklizavanja, a zamijenjene su i čahure ležajeva.

Toyota Hilux GR Sport će biti prepoznatljiva po crnoj masci hladnjaka, sa horizontalnom trakom i natpisom TOYOTA, novim LED svjetlima, novim felgama sa All-Terrain gumama i crnim retorovizorima, ručicama, pragovima i rubovima blatobrana, kao i oznakama GR SPORT.

U nutrašnjosti su nova prednja sjedišta (za vozača i suvozača), nove patosnice, sportske aluminijske pedale, crno/crveni ukrasi, plavo vjetljenje, te dvozonski klima uređaj.

Cijene još uvijek nisu poznate, ali je zvanično najavljeno da će ovaj model biti dostuan kupcima u Evropi tokom ovog ljeta.