Mercedes-Benz je upravo predstavio drugu generaciju Svog najmanjeg dostavnog vozila  Citan ,i već sada na sajmu Caravan Salon Düsseldorf predstavlja njegovu Micro-camper varijantu, nastalu u saradnji sa kompanijom VanEssa mobilcamping, poznatim proizvođačem kamp-opereme.

Naime, konverzija standardnog dostavnog vozila u vozilo za slobodno vrijeme nije nova, a vremenom poprima sve veći značaj, jer kupcima nudi slobodu kretanja, a proizvođačima bolje prodajne rezultate. Očekivano, taj trend raste, kako popuštaju restriktvine mjere nastalje usljed pandemije Covida-19, a korisnicima pruža željenu distancu.

VanEssa mobilcamping je pripremila modularne komponente, sa integrisanim sudoperom (sa rezervarom za 13 l vode), hladnjakom (31 l), plinskim kuhalom i ormarićem za posuđe. Kompletan modul ima masu od 60 kg, a kontrisan je tako da s u kratkom vremenu može ugraditi u Citana.

Osim toga, VanEssa je pripremila i modularni ležaj za dvije osobe, dimenzija 189 x 115 cm, koji se još jednostavnije postavlja na kuhinjicu i tako kompaktnog Citana pretvara u pravi Micro-Camper.

Na sajmu u Düsseldorfu predstavljen je prototip, a otkriveno je da bi tako prerađen Citan kogao biti tržišno dostupan tokom 2022. godine.