mali električni transporter s pogonom na sve točkove

aCar je projekt jednostavnog transportnog vozila sa električnim pogonom na sva četiri točka, koji je izvorno nastao na osnovu istraživačkog projekta na tehničkom Univerzitetu u Münchenu (Technischen Universität München).

Na osnovu tog projekta osnovana je kompanija Evum Motors koja promovira implementaciju i marketing novog vozila sa početnom cijenom od 28.990 eura (neto).

Ovo vozilo pokreću dva elektromotora, za svaku osovinu po jedan, snage po 10 kW, a po potrebi, ukupna snaga se može povećati na ukupno 28 kW – kratkotrajno, na 20 sekundi, sa ukupnim maksimalnim obrtnim momentom od 140 Nm.

Evum će ponuditi baterije kapaciteta 16,5 kWH za doseg od oko 100 km i 33 kWh za doseg od oko 200 km, a maksimalna brzina je 70 km/h.

Evum aCar je dugačak 4.050, širok 1.562 i visok 1.986, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.600 mm i tragom točkova 1.329 naprijed i 1.315 mm straga.

Evum aCar – dimenzije

Kabina je dvosjed, sa prtljažnikom ispod prednjeg poklopca zapremine 37 l, a koncepcija šasije omogućuje različite nadgradnje za različite namjene vozila, od hortikulture, poljoprivrede i komunalnih djelatnosti, a može se koristiti i u slobodno vijeme, na primjer za lov i ribolov, jer se kreće gotovo nečujno i ne zagađuje okolinu.

Evum Motors je prvobitno imao plan započeti serijsku proizvodnju i isporuku tokom protekle godine, ali zbog pandemije virusa corona planovi su prolongirani, pa će prvi primjerci biti isporučeni kupcima u Njemačkoj i Švicarskoj tokom septembra.