Daimler Truck užurbano radi na elektrifikaciji svoje ponude, pa je u tvornici Wörth započeo serijsku proizvodnju električnih kamiona Mercedes-Benz eEconic.

s lijeva na desno: dr. Ralf Forcher – direktor Mercedes-Benz Special Trucks i dr. Andreas Bachhofer – voditelj proizvodnje i upravnik tvornice Wörth

Kmaioni eEconic su namijenjeni za gradsku distribuciju i komunalne operacije, zbog čega imaju jedinstvenu konstrukciju kabine, koja nudi dobar pregled, a zbog niske i ravne podnice, vozaču olakšava ulazak/izlazak.

Pokretanju serijske proizvodnje, prethodili su intenzivni testovi, koje je Daimler Truck sprovodio samostalno na testnim stazama i u saradnji sa kompanijama, potencijalnim korisnicima, koji su sprovodili testove u relanim eksploatacionim uslovima.

Mercedes-Benz eEconic će se proizvoditi na postojećoj proizvodnoj liniji Mercedes-Benz Special Trucks u Wörthu, paralelno s kamionima koje pokreću motori SUS. Nakon prve faze sklapanja, polugotovi električni kamione se prevoze u drugi dio tvornice, Future Truck Centar, gdje se ugrađuju elelktromotori i baterije, sa ostalim pripadajućim visokonaponskim komponentama.

Nakon ugradnje visokonaponskih kompnenti, električni kamion je spreman za vožnju.

Prvi serijski proizveden eEconic je namijenjen za kompaniju Urbaser A/S, u Danskoj, koja posluje u sektoru zbrinjavanja otpada. Kamioni za ostale kupce, koji su već izvšili narudžbe, biće isporučeni sukcesivno.

Tvornica Wörth je jedna od prvih tvornica u kojoj je započela transformacija na CO2 neutralnu proizvodnju i poslovanje. U sklopu te transformacije, sprovodi se i posebna obuka, pa je do danas oko 2.700 zaposlenika osposobljeno za rad sa visokonaponskim komponentama.