NaslovnicaDostavna vozilaMitsubishi L200 (Triton) – premijera u Bangkoku

Mitsubishi L200 (Triton) – premijera u Bangkoku

Kao što je već ranije najavljeno, Mitsubishi Motors Corporation je u Bangkoku predstavio novu, šestu generaciju pick-upa L200 (Triton).

Da podsjetimo, prije godinu dana su špijunski fotografi imali priliku snimti testni prototip budućeg L200, a tokom proljeća ove godine, Mitsubishi je predstavio konceptni XRT kao najavu nadolazećeg proizvodnog modela.

Ovaj pick-up će prvo biti dostupan kupcima na Thailandu i zemljama ASEAN-a, a planirano je da će u Japanu i na globalnom tržištu biti prisutan od prvog kvartala 2024. godine.

Prva generacija Mistubishijevog pick-upa je predstavljena 1978. godine, a prethodnih 5 modelskih generacija je bilo dostupno kupcima u 150 zemalja svijeta, sa do sada proizvedenih 5,6 miliona primjeraka.

Da bi nastaili prethodni uspjeh, za novu modelsku generaciju, Mitsubishi je pripremio novi okvir (šasiju) napravljenu od čelika visoke čvrstoće, za koju tvrde da ima 40% veću savojnu i 60% veću torzionu otpornost.

Također, revidirani su sistem ovjesa i sistem pogona na sva četiri točka, što će značajno poboljšati off-road sposobnosti.

Osim toga, pripremljen je i novi turbodizelski, 4-cilidarski motor, kodne oznake 4N16, sa 16 ventila, radne zapremine 2.442 ccm, s kompresionim odnosom 15,2:1.

Ovaj motor će biti dostupan u tri varijante sa: 110 kW (150 KS) i 330 Nm obrtnog momenta, 135 kW (184 KS) i 430 Nm, te sa 150 kW (204 KS) i 470 Nm, a spregnut sa 6-stepenim manuelnim ili 6-stepenim automatskim mjenjačem.

Novost je (opcija) prenosni sistem Super Select 4WD-II, koji nudi četiri varijante pogona: 2H (pogon samo na stražnjoj osovini), 4H (permanentni pogon na obje osovine), 4HLc (pogon sa blokiranim centralnim diferencijalom) i 4LLc (pogon sa blokiranim centralnim diferencijalom i redukcijom).

Uz to, 2H nudi Eco mode (za uštedu goriva), 4H – Gravel i Snow, 4HLc – Mud i Sand, a 4LLc – Rock mode.

U standardnom paketu opreme su elektronski sistemi: Active Stability & Traction Control (ASTC) za poboljšanje stabilnosti na krivudavim cestama, Hill Descent Control (HDC) i Hill Start Assist (HSA) koji pomažu vozaču pri kretanju na nizbrdici i uzbrdici.

Kao i do sada Mitsubishi L200 (Triton) će se kupcima nuditi (u zavisnosti od tržišta) u tri karoserijske izvebe: Double cab, Club cab i Single cab.

Nastup na globalnom tržištu će započeti od prvog kvartala 2024. godine, kada će biti objavljena detaljnija specifikacija za evropsko tržište.

- Advertisment -

NOVOSTI