Nokian Tyres, najpoznatiji Finski proizvođač guma, gradi novi testni centar u Španiji, koji će omogućiti cjelogodišnje testiranje svih vrsta guma.

Naime, novi testni centar će biti smješten na površini od oko 300 hektara, a najupečatljiviji dio centra će biti ovalna staza dužine veće od 7 km, koja će omogućiti testove pri brzinama većim od 300 km/h. Osim ovalne staze za brzinske testove, tu će biti smješten i niz dodatnih poligona i zgrada za sprovođenje različitih testova na ljetnim, zimskim i cjelogodišnjim gumama i gumama visokih performansi.

Novi testni centar je lociran kod mjesta Santa Cruz de la Zarza, južno od Madrida, a ukupna vrijednost investicije je 60 miliona eura.

„Centar za testiranje u Španiji je najveća pojedinačna investicija za testiranje koje je kompanija ostvarila u svojoj historiji. To će poboljšati naše šanse za proizvodnju kompatibilnih proizvoda za rastuća tržišta, što je usklađeno sa našom strategijom. Također, podržava rad koji se ulaže u istraživanje i razvoj svih naših novih proizvoda“ objašnjava Juha Pirhonen, potpredsjednik Tire Technologies.

Sa ovim testnim centrom, Nokian pokazuje i održivi i ekološki pristup. Naime, Nokian Tyres će u saradnji sa lokalnim univerzitetima i partnerima, zasaditi plantažu biljke guayule (Parthenium argentatum), te istraživati mogućnosti korištenja kao izvora kvalitetne prirodne gume, a plantažom bi upravljali lokalni poljoprivrednici. Uz to, Nokian Tyres je sačuvao 25 hektara zemljišta za zaštitu divljači, što uključuje izgradnju gnijezdeće kuće za jastrebove i sove i vodenih elemenata za zaštitu ptica, što će biti realizirano u naredne 3 godine.

Veći dio pripremnih radova za više od 10 probnih staza budućeg centra za testiranje su već sada spremni, a sljedeća faza – izvođenje finih građevinskih radova i postavljanje asfaltnih slojeva je već u toku, o čemu svjedoči najnoviji video. Prema planovima, ovaj testni centar će biti završen tokom ove godine.