PETRONAS Team De Rooy IVECO obavlja posljednje pripreme za nastup na reliju Dakar 2022, koji će se po treći put održati u Saudijskoj Arabiji.

Ovaj nastup će biti 10-ti po redu, u kojem svoje snage udružuju IVECO, PETRONAS i Team De Rooy, iako Ivecova historija na Dakaru seže još u 1979. godinu, kada je bio dobavljač pratećih kamiona, te nastavio kroz ’80-te godine proteklog vijeka sa modelima PAC 260 i 190.

Saradnja između IVECO-a, PETRONAS-a i De Rooy Teama započela je na reliju u Maroku 2011., kada je IVECO pobijedio s Trakkerom, započevši uzbudljivo putovanje koje je dovelo do dvije pobjede na reliju Dakar 2012. i 2016. godine.

Ove godine PETRONAS Team De Rooy IVECO će nastupiti sa 3 kamiona: 2 Powerstara koje će voziti Janus van Kasteren jr i Hans Stacey, te jedan Trakker, kojim će upravljati Mitchel van den Brink.

Sve trkaće kamione će pokretati motori IVECO Cursor 13, snage 1.000 KS, koje je posebno pripremio FPT Industrial. Novo izdanje Dakara će, s novom rutom, odvesti vozače I njihove kamione u do sada neistražene krajolike, pješčana prostranstva, dine, presušene riječne kanjone…za šta će im trebati najbolje navigacione vještine. Ruta je dužine oko 8.000 km, od čega 4.300 km specijala.

-U IVECO Powerstaru sa startnim brojem #504, nastupiće vozač Janus van Kasteren jr, kojem je ovo treći nastup na Dakaru, navigator Marcel Snijders i mehaničar Darek Rodewald.

-U IVECO Powerstaru sa startnim brojem #515, nastupiće iskusni Hans Stacey, koji se prvi put ogledao na Dakaru 2004. godine, a kabinu će dijeliti sa navigatorom Antonom van Limptom i mehaničarom Randyjem Smitsom.

-U IVECO Trakkeru sa startnim brojem #524 voziće mladi Mitchel van den Brink, koji je debitovao na Dakaru sa samo 16 godina, kada se pridružio ocu Martinu kao mehaničar/navigator na Dakaru 2019. kao najmlađi učesnik. Vratio se na Dakar 2021. kao vozač, a ovaj put će nastupiti s navigatorom Rijkom Mouwom i mehaničarom Bertom Donkelaarom.