Volvo trucks je sproveo testove svojih električnih kamiona na sjeveru Švedske, u blizini Arktičkog kruga, da bi provjerio da li baterija gubi snagu na niskim temperaturama.

Testovi u sprovedeni na temperaturama od -25°C i pri jakom vjetru, pri čemu se na kamionu stvara led.

Zahvaljući funkciji Ready to Run, električni kamioni dobro rade, bez obzira na uslove.

Naime, Volvo Trucks je pripremio aplikaciju za mobilni telefon, nazvanu Ready to Run, koja održava bateriju na optimalnoj temperature od oko 25°C. to znači, da kada su vanjske temperature niske, aktivira se predgrijavanje, a kada su vanjske temperature visoke, aktivira se hlađenje baterije i kabine, te temperatura održava na optimalnom nivou.

Jessica Sandström

“Imamo kupce širom svijeta, zato naši kamioni moraju raditi bilo gdje, tako da je testiranje u oštrim klimatkim uslovima ključno, što naravno uključuje i naš asortiman električnih kamiona. Naši testovi su pokazali da naši električni kamioni funkcionišu vrlo dobro, čaki u ovim, stvarno hladnim uslovima” objašnjava Jessica Sandström, glavna potpredsjednica upravljanja proizvodima u Volvo Trucks.

Aplikacija Ready to Run će biti dostupna na kamionima Volvo FH, FM i FMX Electric koji se koriste za regionalni transport i građevinske radove.