Benzinska pumpa u ulici Strada delle Cascinette, u Torinu u Italiji, otvorena je prije godinu dana, kao rezultat saradnje Iveca i kompanije ENGIE.

Pumpna stanica pokriva površinu od 5.000 m2, a smještena je unutar industrijske proizvodne lokacije CNH, u strateškom području istočno od Torina, na raskrsnici saobraćajne mreže (autoputevi i prstenovi) i uz sjedište IVECO ORECCHIA, zastupništva koje posluje u provincijama Torino i dolina Aosta.

Partnerima u projektu, pridružio se VULCANGAS, pa sada rade zajeno na dekarbonizaciji transportnog sektora.

Na ovoj lokaciji, partneri u projektu su otvorili prvu pumpu u Sjevernooj Italiji, na kojoj se nude bio-LNG i bio-CNG. Drugačije rečeno, korisnicma je sada postao dostuan metan iz obnovljivih izvora, u komprimiranom (CNG) i ukapljenom (LNG) agregatnom stanju.

Bio-metan se proizvodi u pogonu koji se nalazi u provinciji Lodi, gde se pročišćava i ukapljuje. Opskrbom obnovljivog goriva, ova stanica postaje posljednja karika u 100% zelenom lancu opskrbe energijom.

U poređenju sa dizelskim ili tradicionalnim gorivima, ukapljeni prirodni gas (LNG) ima manju emisiju čestica (PM) za 95%, azotnog dioksida (NO2) za 90% i aktivnu emisiju CO2 za 95%. Na taj nali, bio-metan je gorivo takoreći bez utjecaja na okoliš.

„Ovdje je transport bez emisija. S našim IVECO S-WAY NP imamo tehnologiju da to postignemo, a od danas imamo i zalihu bio-metana. Proizvodnja i opskrba ovim obnovljivim gorivom brzo raste, a ubrzo će se pojaviti sve više stanica poput ove. Proces se ubrzava, i vrlo brzo ćemo u Italiji moći u potpunosti voziti na LNG“ rekao je  Thomas Hilse, predsjednik brenda IVECO.