NaslovnicaDostavna vozilaRenault Grand Kangoo – 1.024 konfiguracije sjedišta

Renault Grand Kangoo – 1.024 konfiguracije sjedišta

Renault Kangoo već više od 25 godina oduševljava kupce, jer je bio jedan od začetnika klase “ludospace” (leisure MPV) u MPV segmentu. O njegovom uspjehu najbolje svjedoči podatak o prodatih više od 4,4 miliona primjeraka, dostupnih na tržištima 50 zemalja svijeta.

Aktuelna generacija Knagooa predstavljena je 2021 godine a iste godine se okitio titulom međunarodnog vana godine IVOTY.

Naravno, nije trebalo dugo čekati da Renault predstavi i njegovu električnu izvedbu Rapid E-Tech s elektromotorom snage 75 kW i baterijom kapaciteta 44 kWh koja osigurava doseg od 265 km.

Na sajmu IAA u Münchenu, Renault je predstavio Grand Kangoo sa 7 sjedišta.

Jednostavnije rečeno, Renault Grand Kangoo je dugačak 4.910 mm, s međuosovinskim rastojanjem od 3.100 mm, što znači da je 424 mm duži od standardnog modela, te sa međuosovinskim rastojanjem produženim za 384 mm.

Veće dimenzije su stvorile veći unutrašnji prostor, u kojeg se mogu smjestiti tri reda sjedišta, u konfiguraciji 2-3-2. Svih 7 sjedišta su međusobno odvojena i zasebno podesiva, pa iz Renaulta navode da se sjedišta mogu konfigurisati u ukupno 1.024 kombinacije. Također, ističu da je osnovna zapremina prtljažnika 500 l, a da je ukupna zapremina prtljažnka 3.750 l, što je za 250 l više u odnosu na standardni model, te da se u takav prostor mogu smjestiti predmeti dužine do 3.110 mm (s preklopljenim suvozačkim sjedištem). Također, bočna klizna vrata su široka 83 cm, odnosno šira su za 18 cm od standardne verzije, čime je olakšan pristup u unutrašnjost.

Da bi se zadovoljile različite potrebe korisnika, ovaj model je dostupan s motorima SUS, ili elektromotorom.

Verzije sa motorima SUS su već poznate od ranije, pa će kupci moći odabrati benzinski motor snage 130 KS, sa 6-stepenim manuelnim (BVM6) ili 7-stepenim automatskim (EDC7) mjenjačem, dok je turbodizelski motor snage 95 KS dostupan samo sa 6-stepenim manuelnim (BVM6) mjenjačem.

Model s oznakom Renault Grand Kangoo E-Tech, se ipak razlikuje od standardnog Kangooa E-Tech, jer ima drugačiju bateriju i jači elektromotor.

Naime, nova Li-Ion baterija ima kapacitet od 45 kWh (neto), a sastavljena je od 8 nezavisnih modula, koji se po potrebi mogu neovisno mijenjati. Osim toga, ova baterija se, kako navode, može puniti najvećom snagom od 80 kW, pa se za 10 minuta punjenja može ostvariti doseg od 80 km, odnosno dopuniti do 80% kapaciteta za svega 27 minuta. Naravno, za potpuno punjenje baterije, potreban je punjač snage 22 kW, koji će napuniti bateriju za 2 sata i 40 minuta. Na ovu bateriju, Renault daje 8-godišnju garanciju (ili 160.000 km), a u tom periodu će je besplatno promijeniti ako njen kapacitet opadne na 70% izvornog kapaciteta (SoH).

Renault Grand Kangoo E-Tech pokreće elektromotor snage 90 kW, sa 245 Nm obrtnog momenta, a da bi se povećao doseg, vozač može uključiti Eco režim vožnje, te ograničiti snagu motora na 56 kW, a maksimalnu brzinu na 110 km/h.

Renault Grand Kangoo će se sklapati u tvornici Maubeuge, njegova električna verzija, E-Tech, će se sklapati u tvornici Cléon (Normandija), a isporuke kupcima će započeti u prvom kvartalu 2024. godine.

- Advertisment -

NOVOSTI