Tri vodeća proizvođača komercijalnih vozila Daimler Truck, Traton Group (Volkswagen, MAN i Scania) i Volvo Group potpisali su neobvezujući ugovor o izgradnji i upravljanju javnom mrežom za punjenje električnih kamiona i autobusa  širom Evrope. Zajednički cilj je inicirati i ubrzati izgradnju infrastrukture za punjenje, sa ciljem povećanja povjerenja kupaca i podržati transformaciju teretnog drumskog saobraćaja, u klimatski neutralan transport, u skladu sa inicijativana EU.

Ovaj Sporazum postavlja temelje budućeg zajedničkog ulaganja (Joint Venture – podjednako u trojnom vlasništvu), koje planiraju započeti tokom 2022. godine.

Ugovorne strane namjeravaju uložiti 500 miliona eura za instaliranje i upravljanje najmanje 1.700 punjača najmanje snage 100 kW, koji bi se napajali energijom iz obnovljivih izvora.

Broj punionica bi se s vremenom povećavao, sa pridruživanjem novih partnera, kao i javnim finansiranjem. Planirano je da ova mreža ima svoj vlastiti korporativni identitet, sa sjedištem u Amsterdamu.

Buduće zajedničko ulaganje će djelovati kao pokretač za ostvarivanje ‘Zelenog sporazuma’ Evropske Unije, za CO2 neutralan transport do 2050. godine.

Zajednička akcija Volvo Grupe, Daimler Trucksa i Traton Group bi riješila hitnu potrebu za mrežom punionica visokih performansi, koja bi podržala operatore u njihovom prelasku na CO2 neutralna transportna rješenja, posebno za teške kamione u dugolinijskom transportu.

„Zajednički cilj evropskih proizvođača kamiona je postići klimatsku neutralnost do 2050. Međutim, od vitalne važnosti je da izgradnja infrastrukture bude sinhronizirana sa proizvodnjom kamiona. Zato smo preduzeli ovaj pionirski korak“ rekao je Martin Daum, izvršni direktor Daimler Trucks.

„Jasno nam je da je budućnost transporta električna, a to zahtijeva brzi razvoj javno dostupnih punionica, posebno za teške terete, na velikim udaljenostima. Sada idemo naprijed, zajedno s našim partnerima, da ovu mrežu što prije realiziramo. Ovo je prvi korak, a drugi korak bi zahtijevao snažan angažman EU, u cilju proširenja mreže“ dodao je Matthias Gründler, izvršni direktor Traton Group.

„Postavljamo neophodne temelje u pridobijanju naših kupaca, a zajedno s partnerima imamo tehnološka rješenja. Potrebno je da nas podrži i političko okruženje u pravcu razvja infrastrukturnih rješenja“ zaključuje Martin Lundstedt, predsjednik i izvršni direktor Volvo Group.

Prema izvještaju ACEA, potrebno je izgraditi 15.000 javnih punionica do 2025. i dostići 50.000 punionica do 2030. godine.

Planirani broj punjača do 2030. godine

Partneri u projektu rade zajedno, i upućuju jasan poziv za akciju svim ostalim faktorima u transportnoj industriji, jer će nova mreža biti otvorena i dostupna svim komercijalnim vozilima u Evropi, bez obzira na proizvođača.

Potrebe korisnika su veoma različite, ali operatorima će biti dostupna mogućnost brzog, 45-minutnog dopunjavanja, koliko traje obavezan period odmora vozača, kao i potpuno punjenje tokom noći.

s ijeva na desno: Martin Daum, CEO Daimler Truck; Matthias Gründler, CEO TRATON GROUP; Martin Lundstedt, President and CEO Volvo Group