mobilnost bez zagađenja

Renault HYVIA je novi program osmišljen da stvori kompletna rješenja moblinosti bez emisija CO2.

HYVIA je zapravo kompleta eko-sistem koji uključuje proizvodnju, skladišetenje i distribuciju vodika, te proizvodnju lakih komercijalnih vozila sa gorivim ćelijama, koja kao gorivo koriste vodik, a sam naziv HYVIA je skraćenica od HY (Hydrogen) i VIA (put).

Da bi HYVIA mogla isporučiti kompletna rješenja, koristi stručnost kompanije Plug Power (globalni lider na polju vodoničkih rješenja), sa vše od 20 godina iskustva proizvodnji gorivih ćelija, elektrolizatora, a koja već ima mrežu koju čini više od 100 stanica za punjenje vodikom, sa dnavnim kapacitetom većim od 40 tona vodika.

Stanice za punjenje vodikom će se sklapati u Flinsu, u Francuskoj, a moći će se kupiti ili iznajmiti, a jednostavne su i sigurne za upotrebu.

Renault Group, je evropski lider na polju električnih lakih komercijalnih vozila, sa tržišnim udjelom većim od 40%, i pionir na polju lakih komercijalnih vozila sa gorivim čelijama.

Program HYVIA će do kraja ove godine ponuditi tri laka komercijalna vozila sa gorivim ćelijama:

Renault Master Van H2-TECH – veliki kombi sa tovarnim prostorom zapremine 12 m3 i dosegom do 500km.

Renault Mater Chassis Cab H2-TECH – šasija s kabinom, sa tovarnim prostorom do 19 m3 i dosegom od 250 km.

Renault Master Citybus H2-TECH – minibus za prevoz 15 putnika i dosegom oko 300 km.

Ova vozila koriste Dual Power arhitekturu, sa elektromotorom, koji se napaja iz baterije kapaciteta 33kWh, koja pruža doseg do 100 km, a ti je i goriva ćelija snage 30 kW, koja služi kao range extender, a napaja se iz rezervoara za vodik zapremine 3 do 7 kg u zavisnosti od izvedbe.

HYVIA-ino sjedište je smješteno u mjestu Villiers Saint-Frédéric, gdje je i odjlajenje za istraživanje i razvoj; proizvodnja stanica za punjenje se odvija u mjestu Flins; vozila Renault Master se proizvode u tvornici Batilly; podružnica Renault Vehicle Innovation smještena je u mjestu Gretz Amainvilliers.