Prvo izdanje izložbe Next Mobility Exhibition (NME) u Milanu (Milano Fiera 12.-14. oktobar) će biti domaćin dodjele nagrada Sustainable Bus Awards 2023 (Sby), na posebnoj ceremoniji uživo, 13. oktobra 2022.

To će biti početak potpuno novog bijenalnog formata, posvećenog mobilnosti budućnosti, a nagrada će se dodjeljivati najinovativnijim i najodrživijim autobusima na evropskom tržištu, u tri kategorije: Urban (gradski bus), Intercity (međugradski bus) i Coach (turistički bus).

Međunarodni žiri sastavljen od novinara vodeći publikacija: Mobilités Magazine (Francuska), Busfahrt (Njemačka), AUTOBUS (Italija), Infotrucker (Rumunija), Carril Bus (Španija), Revija Tranzit (Slovenija) i Bus and coach professional (Velika Britanija)

je prvo odabrao 84 autobusa, ta suzio izbor finalista u svakoj kategoriji.

Sustainable Bus Award Urban: Karsan e-ATA 12, Solaris Urbino 9 LE Electric, Mercedes eCitaro G, Volvo 7900 Electric Articulated

Sustainable Bus Award Intercity: MAN Lion’s Intercity LE, Irizar i4 CNG, Scania Interlink CNG, Iveco Crossway LE Hybrid

Sustainable Bus Award Coach: Irizar i6S Efficient, Yutong T12E, Neoplan Cityliner, Volvo 9700

Sada će žiri nastaviti izbor, sprovodeći detaljnu procjenu vozila koja su ušla u uži izbor prema kriterijima SBY. Kriteriji su podijeljeni u sljedeća područja: motor, prenos, sigurnost, udobnost i održivost.

“Velika je čast za Next Mobility Exhibition – NME i Fiera Milano da budu domaćini izbora Sustainable Bus Awards 2023. Cilj naše izložbe je upravo predstavljanje inovacija koje dolaze s tržišta, da bi se unaprijedio i podržao održivi pristup u tranziciji mobilnosti. Sa svim našim izlagačima, koji predstavljaju sva različita pitanja vezana uz sektor javnog prevoza, neprestano gledamo na neposredne prilike i izazove koji su potrebni za holistički pristup budućnosti održive mobilnosti – od proizvođača autobusa do ITS i MaaS programera , od energetske tranzicije do novog modela poslovanja javnih prevoznika. Zato imamo zadovoljstvo pozvati cijelu mrežu Sustainable Bus Awards da se aktivno pridruže našoj izložbi, izlaganju i raspravi o svim ovim relevantnim i važnim temama” prokomentarisao je Emanuele Guido, direktor strateškog marketinga Fiera Milano.

Da podsjetimo, mišljenjem stručnog žirija, protekle godine nagrade su osvojili: Solaris Urbino 15 LE Electric, Isuzu Kendo CNG i MAN Lion’s Coach.