NaslovnicaAutobusiTemsa i CaetanoBus razvijaju autobus s Toyotini gorivim ćelijama

Temsa i CaetanoBus razvijaju autobus s Toyotini gorivim ćelijama

Temsa i CaetanoBus su ujedinili snage s ciljem zajedničkog razvoja novog autobusa koji koristi Toyotini gorive ćelije (Toyota H2 technology).

Dogovor je postignut u sjedištu Caetano Busa u Portugalu, a rezultiraće stvaranjem novog turističkog autobusa za duge relacije.

CaetanoBus je jedan od prvih proizvođača koji je u ponudi imao autobuse s gorivim ćelijama, koji već saobraćaju gradovima Njemačke, Francuske, Španije, Danske, Italije i Portugala.

Da podsjetimo, Caetano Bus je započeo saradnju s Toyotom još 2019. Godine, kada je predstavljen gradski autobus H2 City Gold s gorivim ćelijama.

Ovaj novi autobus s pogonom na vodik će nudity visoku udobnost, uz doseg od 1.000 km.

Naime, saradnja između CaetanoBusa i Temse će stvoriti novi električni autobus koji će koristiti rezrvoare za vodik pod pritiskom od 350 ili 700 bara (H2 Dual System) nudeći jedinstvenu fleksibilnost za dopunjavanje na bilo kojem dostupnom sistemu za punjenje vodikom na ruti.

Prvi autobus nastao u ovoj saradnji će biti predstavljen tokom 2024. godine, a biće zasnovan na električnoj verziji Temse HD12. Planirano je da tokom 2025. godine bude predstavljen i veći, troosovinski autobus, s većim putničkim kapacitetom.

- Advertisment -

NOVOSTI