Portugalski proizvođač CaetanoBus SA u saradnji sa Toyota Motor Europe (TME), na sajmu Busworld u Briselu, predstavlja gradski autobus H2.City Gold, koji koristi tehnologiju gorivih ćelija.

Ovaj autobus koristi Toyotine gorive ćelije snage 60 kW, koje se napajaju iz 5 vodoničkih rezervoara ukupnog kapaciteta 37,5 kg, što omogućuje doseg do 400 km.

Rezervoari se mogu napuniti vodonikom, pod pritiskom od 350 b u vremenu od svega 9 minuta, a produkt elektrohemijske reakcije je vodena para.

Također, ovaj autobus se ističe visokom modularnošću, udobnošću, sigurnošću i jednostavnim korištenjem. Pokreće ga elektromotor snage 180 kW, dostupan je u verzijama LHD i RHD, sa dužinama od 10,7 i 12 m, pa se lako prilagođava bilo kojem gradskom okruženju.

Budući da su rezervoari i gorive ćelije smješteni na krovu, ponuda unutrašnjeg putničkog prostora je velika i iskoristiva.

Vozilo je opremljeno senzorima za curenje vodonika, a korištenjem trake sa promjenom boje, moguća je vizualna provjera protiv curenje na jednostavan i brži način.

Prvi autobusi će biti isporučeni tokom 2020. godine, što će nakon testne faze biti još jedan značajn korak u razvoju javnog transporta bez zagađenja.