Toyota Motor Manufacturing (UK) Ltd (TMUK), počinje razvoj prototipa Hilux Fuell Cell, sa gorivim ćelijama druge generacije.

Vođena sve većom potražnjom kupaca i Toyotinim holističkim pristupom mobilnosti u svim sektorima, kompanija je identificirala novu priliku na tržištu privrednih vozila u smislu širenja ponude proizvoda s nultom emisijom. Toyota se protekle godine prijavila za financiranje, pa će dobiti sredstva od britanske vlade kroz program Advanced Propulsion Center (APC), za razvoj vozila s nultim emisijama, predstavljajući projekt za doprinos razvoju novih, čistijih tehnologija i rješenja mobilnosti.

Naime, APC ima temeljnu ulogu u britanskom automobilskom sektoru i nudi jedinstvene prilike za premoštavanje jaza između industrije i budućih tehničkih zahtjeva. Ovo financiranje posebno podupire kasniju fazu istraživanja i razvoja, koja vodi proizvod od dokaza koncepta do prototipa vozila.

U tom cilju, TMUK predvodi novonastali konzorcij, kojeg uz Toyotu čine inženjerski partneri, Ricardo, ETL, D2H i Thatcham Research, a cilj projekta je usvajanje druge generacije Toyotinih komponenti gorivih ćelija za transformaciju Hiluxa u električno vozilo sa gorivim ćelijama.

Već više od 20 godina Toyota promoviše višestruki pristup CO2 neutralnosti, nudeći raznoliku liniju vozila uključujući sve elektrificirane tehnologije (hibridne, plug-in hibridne, baterijske i električne sa gorivim ćelijama).

Početni prototip će se proizvoditi u tvornici TMUK u Burnastonu, tokom 2023. godine, a nakon uspješnih rezultata  biće pripremljena maloserijksa proizvodnja.

Ovaj projekt predstavlja priliku za istraživanje primjene Toyotine tehnologije gorivih ćelija u segmentu vozila koji je ključan za niz industrijskih grupa i pomoći će kretanju sektora prema dekarbonizaciji.

“Velika Britanija je jedno od ključnih tržišta za pick-upove i važno tržište za Toyotu. Ovo finansiranje predstavlja veliku priliku za razvoj rješenja s nultom emisijom u kritičnom segmentu tržišta. Željeli bismo zahvaliti Vladi Velike Britanije na finansiranju, koje će omogućiti konzorciju da istraži razvoj pogonskog sklopa s pogonom na gorive ćelije za Toyotu Hilux, podržavajući našu ambiciju CO2 neutralnosti” rekao je Matt Harrison, predsjednik i izvršni direktor Toyota Motor Europe.

https://content.presspage.com/uploads/1523/apc19-toyota-sa.mp4?23106