-za sada samo u Španiji-

Toyota je u Španiji predstavila malo hibridno komercijalno vozilo, zasnovano na novoj generaciji Yarisa, nazvano jednostavno Yaris ECOVan.

Gledano spolja, Yaris ECOVan se ne razlikuje od standardnog modela četvrte generacije predstavljenog prije godnu dana, s tim da je u opciji vinilom prekriveno stražnje vjetrobransko staklo.

Razlike su vidljive u unutrašnjosti, jer je stražnja klupa sa sjedištima izbačena, umjesto koje je ravna podnica prtljažnog prostora, a iza prednjih sjedišta je mrežasta pregrada.

Na taj način je nastao tovarni prostor zapremine 720 l, površine 0,9 m2, napravljene od drveta prekrivenog orebrenom gumenom podlogom. Takav tovrani prostor ima nosivost od 430 kg, pa je uporediv sa slično prerađenim automobilima u subkompaktnom segmentu.

Toyota Yaris ECOVan je ekskluzivno dostupna sa hibridnim pogonom kojeg čine 3-cilindarski benzinski motor, elektromotor i e-CVT automatski mjenjač, a kombinovana snaga iznosi 85 kW (116 KS), uz 120Nm obrtnog momenta.

Toyota Yaris ECOVan je dostupna sa dva paketa opreme: Standard i Business Plus, te uklučuje sistem the Toyota Safety Sense ADAS systems, 7-inčni taktilni displej sistema infotainmenta, LED prednja svjetla, 15-inčne legirane felge, te u opciji LED stražnja svjetla, 8-inčni ekran, kameru za vožnju unatrag, sisteme smart entry i keyless go, kao i volan opšiven kožom.

Tako prerađen Yaris, se u Španiji može dobiti uz doplatu od 1.300 eura. Trenutno je Yaris ECOVan dostupan samo u Španiji, ali že posvoj prilici ukoro biti dostupan i na tržištima ostalih evropskih zemalja.