Tokom protekle godine TRATON SE je prodao ukupno 242.00 vozila brendova MAN, Scania i Volkswagen Caminhões e Ônibus, što predstavlja povećanje o 4% u odnosu na 2018. godinu.

Ovakvi rezultati postignuti su zahvaljujući povećanoj potražnji za kamionim a u Evropi tokom druge polovine 2019. godine, ali i velikoj potražnji u Brazilu.

„Postigli smo dobre rezultate na svim značajnom tržištima, a bili smo spremni i za predviđen pad broja narudžbi u Evropi. Naša napredna tehnologija i bliski kontakt sa kupcima stvaraju dobre osnove za rješavanje budućih izazova“ rekao je Andreas Renschler, predsjednik uprave TRATON SE i član uprave Volkswagen AG.

Sva tri brenda su pridonijela uspjehu:

– MAN je prodao 104.900 vozila i zabilježio rast od 2%

– Scania je prodala 99.500 kamiona i autobusa, za zabilježila rast od 3%

– Volkswagen Caminhões e Ônibus je, zahvaljujući privrednom rastu u Brazilu, prodao 41.900 vozila i ostvario rast od 15%

Tržište komercijalnih vozila, ukupne mase veće od 6 tona, naglo se smanjilo, posebno u Evropi, u drugoj polovini protekle godine. Narudžbe za teretna vozila smanjene su za 12%, a MAN i Scania su već preduzeli mjere za suzbijanje pada tržište.

U nardnom period use očekuje dalji pad potražnje na evropskom tržištu (EU28 + 2), koji bi mogao iznositi 10%-20%, što će vjerovatno biti vidljivo u prvoj polovini ove godine.

The post TRATON SE – povećanje prodaje 4% appeared first on KAMIONI.BA.