Volta Trucks najavljuje početak testne faze prototipa kamiona Volta Zero, koja će biti sprovedena u realnim uslovima eksploatacije i sa komponentama proizvodne specifikacije.

Prototip kamiona Volta Zero razvijen je za samo 8 mjeseci, što znači da je za veoma kratko vrijeme prešao put od crtaće table do funkcionalnog prototipa.

Volta Trucks sada započinje inženjersku evaluaciju razvojnog prototipa, koja će biti sprovedena u na putu ka serijskoj proizvodnji u decembru 2022.

Volta Trucks, vodeći i remetilački proizvođač i pružatelj usluga potpunih električnih komercijalnih vozila, potvrdio je početak inženjerske evaluacije i razvojnog testiranja prvog prototipa Volta Zero u testnom centru HORIBA MIRA u Nuneatonu u Velikoj Britaniji.

Prototip je zasnovan na potpuno novorazvijenoj šasiji za električno komercijalno vozilo ukupne dopuštene mase od 16 tona, posebno pripremljene za logističke zadatke u urbanim sredinama.

Razvojni prototip je dobio naziv Volta Minus One, a koristiće elektromehaničke kompnente proizvodne specifikacije, te visokonaponsku bateriju produkcije Proterra.

Stražnju pogonsku osovinu, mjenjač i elektromotor proizvela je poznata kompanija Meritor, a karoserija prototipa je napravljena da zaštiti testnog vozača od atmosferskih utjecaja.

Nakon testova u Velikoj Britaniji, prototip sa izmijenjenom specifikacijom će biti podvrgnut ekstremnim testovima unutar arktičkog kruga, kao i testovima po velikim vrućinama na jugu Evrope.

Prema prvim planovima, električni kamion Volta Zero bi trebao ući u serijsku proizvodnju krajem naredne godine, a trebao bi imati doseg od 150-200 km.