NaslovnicaAutobusiVolvo Buses zatvara tvornicu autobusa u Poljskoj

Volvo Buses zatvara tvornicu autobusa u Poljskoj

Volvo Buses mijenja svoj poslovni model u Evropi, što znači da će se fokusirati na proizvodnju šasija, pa će zatvoriti svoju tvornicu za izradu karoesrija u Wroclawu, u Poljskoj, tokom prvog kvartala 2024. godine.

Volvo Buses je potpisao Pismo namjere (LoI) u vezi sa ustupanjem svojih prostorija švedskom Vargas Holdingu, a troškovi restrukturiranja u visini od 1,3 milijarde švedskih kruna će negativno utjecati na operativni prihod.

„Naše poslovanje u Evropi je već godinama u gubitku. Sa ovim poslovnim modelom, koji već danas uspješno primjenjujemo na mnogim tržištima, poboljšaćemo profitabilnost i osigurati našu dugoročnu konkurentnost“ rekla je Anna Westerberg, predsjednica Volvo Busesa.

Volvo Buses će i dalje nuditi kupcima u Evropi kompletan asortiman autobusa, poosredstvom partnera, koji će proizvoditi karoserije, čime će se promijeniti struktura poslovanja, povećati poslovna fleksibilnost, kao i mogućnost boljeg ispunjavanja zahtjeva tržišta i kupaca.

Ova odluka će utjecati na oko 1.600 radnka, od kojih se oko 1.500 nalazi u Wroclawu.

“Volvo Buses će učiniti sve da podrži naše lojalne zaposlenike, od kojih su mnogi zaposleni već dugi niz godina. Radićemo zajedno s Vargas Holdingom, lokalnim vlastima i drugim stranama, da bismo podržali radnike u pronalaženju novih mogućnosti za zapošljavanje“ dodala je Anna Westerberg.

Volvo Grupa će i nakon zatvaranja ove tvornice nastaviti poslovati u Poljskoj s više od 2.100 zaposlenika, koji rade u Volvo Trucks, Volvo Construction Equipment, te računovodstvenom i IT sektoru.

Tvornice Volvo Buses u Švedskoj i Brazilu, koje proizvode šasije i kompletne autobuse u Meksiku i Sjevernoj Americi, neće biti pogođene ovom odlukom i nastaviće s normalnom proizvodnjom.

- Advertisment -

NOVOSTI