NaslovnicaKamioniCitroën E-Berlingo Multispace

Citroën E-Berlingo Multispace

Citroën Berlingo Multispace je već više od 20 godina omiljen među porodičnim korisnicima, koji ga koriste za svakodnevne potrebe, ali i kao vozilo za slobodno vrijeme.

U želji da ga prilagode savremenim potrebama, u Citroënu su odlučili da pripreme njegovu električnu verziju, koja se kreće tiho i ne zagađuje okolinu.

Sa operativnom autonomijom od 170 km, te veoma jednostavnim punjenjem novi E-Berlingo Multispace je dobro rješenje za porodice, slobodno vrijeme, ali i za poslovne korisnike, kojima je ekološki pristup imperativ.

Dizajnerski, Citroën E-Berlingo Multispace se ne razlikuje od svog brata sa SUS motorom, a u unutrašnjosti nudi udoban smještaj za 5 osoba sa prtljažnikom zapremine 675 l, te brojenim otvorenim i zatvorenim pretincima ukupne zapremine 78 l. Ako vozač i suvozač žele obaviti neki poslić, tada se prtljažni prostor može povečati na 3.000 l, ili 3 m3.

Pogonski sistem čine elektromotor snage 49 kW (cca 67 KS), sa 200 Nm obrtnog momenta (konstantno), koji se napaja iz Li-Ion baterijskog bloka kapaciteta 22,5 kWh. Baterije su smještene u podokvir same platforme, kako bi zauzle što manje prostora i kako bi težište bilo što niže.

Kako bi Citroën E-Berlingo Multispace bio što jednostavniji za upotrebu, moguće ga je puniti jednostavnim priključenjem na utičnicu (220 V, 8 – 10 A). Naravno, moguće je koristiti Green Up (14A) utičnicu, sa kojom se  baterija može naputniti za 8,5, 12 ili 15 sati, u zavisnosti od amperaže. U opciji je i rapid charge mode, sa kojim se baterija može napuniti do 50% kapaciteta za vrijeme od 15 minuta, ili do 80% za 30 minuta.

Citroën je veoma siguran u svoj proizvod, pa će kupcima dati garanciju u trajanju od 8 godina (100.000 km) na bateriju i 5 godina (50.000 km) na električni pogon. Treba napomenuti da je servisni interval 40.000 km, te da odlazak u radionicu ne mora stvarati troškove, budući da ne treba mijenjati remenje, ulje, rashladnu tečnost… također, električni Berlingo nema kvačilo ni mjenjač, a kočne obloge traju znatno duže, jer se prilikom usporavanja i kočenja dio energije regeneriše i služi za dopunjavanje baterija.

E-Berlingo Multispace će se sklapati u pogonu Vigo, a na tržištu će biti dostupan od maja (u zavisnosti od tržišta).

- Advertisment -

NOVOSTI