DAF je primio veliku narudžbu belgijskih oružanih snaga, koja uključuje isporuku i servisiranje 879 kamiona CF Military, s pogonom na sve točkove. Isporuka prvih vozila planirana je za 2022. godinu, dok će posljednja biti proizvedena 2025. godine.

Narudžba 879 CF vojnih kamiona uključuje 636 dvoosovinskih kamiona s 4×4 pogonom, kao i 243 4-osovinska kamiona s 8×8 pogonom, za različite manjene, kao što su kiperi, nosači kontejnera i dizalice.

Za vojne modele CF, DAF usko sarađuje sa renomiranim proizvođaćem Tatra Truck iz Šečke, što rezultira jedinstvenim konceptom šasije i pogonskog sklopa, sa centralnom cijevi i neovisnim ovjesom poluosovina. Zbog toga, kamioni CF Military imaju vrhunske terenske mogućnosti i izuzetnu udobnost za vozača, čak i na najzahtjevnijim terenima. Kamione pokreću motori PACCAR MX-11 (4×4) i MX-13 (8×8), radne zapremine 10,8 i 12,9 l, sa snagama od 410 – 460 KS.

DAF je izabrao kompaniju HIAB, kao dobavljača svih vučnih sistema i dizalica za rukovanje teretom, a VS-Mont za opskrbu kiperskim karoserijama. Teretna vozila proizvodiće Porgest.

Ukupno će biti isporučeno 352 CF Military vozila sa vrhunskom balističkom kabinom, koju produkcije Tatra Defence Vehicle.

Proizvodnja kabina CF Military kamiona odvijaće se u DAF-ovoj tvornici Westerlo u Belgiji. Motori dolaze iz DAF-ove tvornice motora u Eindhovenu, u Holandiji, dok će šasije izrađivati Tatra u Češkoj.

Kompletnu servisnu uslugu vojnih kamiona za belgijske oružane snage pružiće DAF-ova servisna mreža na 27 lokacija u Belgiji i više od 1.100 radionica širom svijeta, dok će za opskbu dijeovima biti zadužen PACCAR Parts.

„Ponosni smo na ovu narudžbu belgijskih oružanih snaga. Budući da se naša ultramoderna tvornica kabina i osovina nalazi u Westerlou, Belgiju smatramo svojim domaćim tržištem. S vojnim modelima CF Military, ponudićemo belgijskim oružanim snagama niz jedinstvenih kamiona savršeno prilagođenih izvršavanju odgovornih zadatak u svim situacijama“ prokomentarisao je Harry Wolters, predsjednik DAF Trucks.