DAF je na sajmu Bauma u Münchenu predstavio novu generaciju građevinskih kamiona serija XDC XFC.

Ovi kamioni su zasnovani na već provjernim osnovama na kojima su nastali kamioni, koji su se okitili titulom kaminona godine Internatonal Truck Of The Year ITOY 2022, te ove godine predstavljeni DAF XD.

Novi kamioni serija XDC i XFC će se proizvoditi u različitim konfiguracijama sa 2, 3 i 4 osovine, a biće dostupni sa različitim nadgradnjama, kao što su mješalice za beton, kiperi, dizalice…

Odlikuju se novom reštkom hladnjaka sa zaštitnom pločom, robusnim trodjelnim branikom, te u zavisnosti od konfiguracije, klirensom visine od 330 do 390 mm.

Zahvaljujući visokom klirensu te novom prednjem braniku, ovi kamioni će imati izuzetna off-road svojstva, pa će na primjer moći savladati napadni ugao od 25°.

Da bi ovi kamioni imali što bolja vozna svojstva u različitim uslovima vožnje, razvijen je poseban Off road software, sa funkcijom Rock Free, te mogućnošću isključenja sistema ASR (Acceleration Slip Regulation) – ASR-Off.

Nova konstrukcija kabine sa nisko postavljenim velikim staklima pruža odličan pregled, a zajedno sa bočnim prozorom na suvozačevim vratima i retrovizorima, vozačev vidni ugao je 285°.

S tehničke strane, ove kamione će pokretati motori PACCAR MX-11 i MX-13 sa rasponom snage od 367 do 530 KS, standardno spregnuti sa automatiziranim TraXon mjenjačem.

DAF će započeti proizvodnju modela sa predspecifikacijom (optimally pre-specified truck) u nekoliko kombinacija, pa će isporuke kupcima započeti u prvom kvartalu 2023. godine.